CORONAVIRUS | Rusia va înregistra al doilea vaccin COVID-19 până la 15 octombrie

CORONAVIRUS | Rusia va înregistra al doilea vaccin COVID-19 până la 15 octombrie

Rusia intenţionează să înregistreze cel de-al doilea vaccin potenţial al său dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 până pe 15 octombrie.

Vaccinul a fost dezvoltat de Institutul Vectorial din Siberia, care a finalizat săptămâna trecută studiile pe pacienți cu vaccin în stadiu incipient, transmite Reuters.

Rusia a înregistrat deja primul ei vaccin potenţial împotriva COVID-19, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, în luna august. Testele în fază finală pentru acest vaccin, realizate pe un eşantion amplu, de peste 40.000 de oameni, sunt în curs de desfăşurare.

Rusia e atât de încrezătoare în vaccinul său anti-COVID, încât va suporta o parte din răspunderea juridică în cazul unor efecte adverse

Amintim că Rusia este atât de încrezătoare în vaccinul său împotriva COVID-19 încât va suporta o parte din răspunderea juridică în cazul în care ceva va merge prost, în loc să le ceară cumpărătorilor să își asume riscul complet, a precizat șeful fondului de stat care finanțează proiectul.

Decizia îi lasă pe dezvoltatorii sprijiniți de stat ai vaccinului descoperiți în fața unor eventuale revendicări de compensații costisitoare în cazul în care vor exista efecte adverse neașteptate. Majoritatea dezvoltatorilor de vaccinuri au încercat să evite astfel de situații, cerând protecție juridică deplină din partea națiunilor care cumpără serurile.

În cursa globală pentru un vaccin sigur și eficient – cu zeci de candidați în faza studiilor clinice – artizanii vaccinului „Sputnik V” văd răspunderea legală drept un front cheie pentru cota de piață.

Kiril Dmitriev, șeful RDIF, fondul suveran al Rusiei care sprijină vaccinul, susține că faptul că pentru vaccinul rusesc nu s-a cerut protecție legală deplină reprezintă un factor major de diferențiere în comparație cu orice alt ser dezvoltat în Occident.