CORONAVIRUS | Stare de urgență în Slovacia și Cehia. Noi măsuri în lupta cu pandemie

CORONAVIRUS | Stare de urgență în Slovacia și Cehia. Noi măsuri în lupta cu pandemie
Sursa foto: Pixabay

Slovacia și Republica Cehă vor decreta stare de urgență în cursul acestei săptămâni, din cauza evoluției alarmante a pandemiei de COVID-19 din cele două țări. Premierii celor doi țări au făcut anunțul în cursul zilei de luni, după ce pe teritoriul fiecăreia dintre ele s-a înregistrato creștere alarmantă a numărului de cazuri, informează AFP, citat de Agerpres.

Starea de urgneță în Slovacia

Guvernul slovac ar urma să asopte măsura în cursul zilei de miercuri, și ar fi a doua de acest gen din 2020.

„Situaţia este extrem de gravă şi consider că trebuie să adoptăm măsuri foarte radicale şi foarte îndrăzneţe”, a declarat premierul slovac Igor Matovic, finalul unei celule de criză organizată în țara sa, informează sursa citată.

Restricțiile luate de guvernul slovac ar include interzicerea tuturor evenimentelor sportive, culturale, serviciilor religioase, începând cu data de 1 octombrie. Mai mult decât atât, în cazul nunților și al înmormântărilor, ceremoniile pot fi autorizate și organizate doar dacă participanții prezintă teste engative pentru infecția cu noul coronavirus.

Restaurantele, barurile și cafenele se vor închide la orele 22.00, iar persoanele care nu locuiesc împreună și doresc să se apropie la mai mult de 2 metri în exterior, vor fi obligate să poarte mască.

Până la data de 29 septmbrie, în Slovacia, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 9.343 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar dintre aceștia au murit 44 de persoane, populația total a țării fiind de 5,4 milioane de locuritori.

COVID-19 în Cehia și starea de urgență

În Republica Cehă ar urma să fie decretată starea de urgență în acestă săptămână. Miercuri seara, guvernul ceh ar urma să se întâlnească într-o reuniune extraordinară. Premierul Andrej Babis a anunțat întâlnirea, iar în cadrul acesteia ar urma să fie aprobată starea de urgență pe teritoriul țării.

În Republica Cehă au fost înregistrate, de la începutul pandemiei, 65. 883 de cazuri de infectare, iar dintre acestea au decedat 618. Populația totală în Republica Cehă fiind, potrivit sursei citate mai sus, de 10,7 milioane de locuitori.