Crește riscul războiului nuclear: „Doctrina nu este transparentă la Moscova și Beijing”

Crește riscul războiului nuclear: Doctrina nu este transparentă la Moscova și Beijing
Foto: pixabay.

Consilierul britanic pentru securitate națională, Stephen Lovegrove, a atras atenție asupra creșterea riscului ca Occidentul va intra într-un conflict nuclear cu China sau Rusia din cauza unei întreruperi în comunicarea cu cele două țări.

Consecințele atitudinii dezastruoase

Anunțul a fost făcut în cadrul unui discurs la Washington, potrivit European Truth.

„Cele două blocuri monolitice din Războiul Rece – URSS și NATO – deși nu fără lovituri tulburătoare – au reușit să realizeze o înțelegere comună a doctrinei, care este absentă astăzi.

Doctrina nu este transparentă la Moscova și Beijing, ca să nu mai vorbim de Phenian sau Teheran. (…) în timpul Războiului Rece, am beneficiat de o serie de negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și capacităților sovietice și invers.

Acest lucru ne-a oferit ambilor un nivel mai ridicat de încredere pe care nu l-am calcula greșit într-un razboi nuclear”, a precizat Stephen Lovegrove.

Crește riscul războiului nuclear

Lovegrove consideră că lipsa comunicării cu China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare imediată la un conflict strategic” și a crescut probabilitatea unei escalade accidentale în război.

Anterior, analiștii de la Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) au sugerat că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi amenințarea nucleară pentru a descuraja contraofensiva Forțelor Armate ucrainene asupra regiunilor ocupate temporar Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk.

Urmăriți B1TV.ro și pe