Cristian Diaconescu, despre amenințările nucleare venite dinspre Rusia: Este un joc despre care nu vei ști niciodată dacă va ajunge la capăt. Numai Kremlinul poate lovi nuclear (VIDEO)

Cristian Diaconescu, despre amenințările nucleare venite dinspre Rusia: Este un joc despre care nu vei ști niciodată dacă va ajunge la capăt. Numai Kremlinul poate lovi nuclear (VIDEO)
Foto: Partidul Mișcarea Populară / Facebook

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, spune că amenințările nucleare transmise în mod repetat prin diverse voci din Federația Rusă reprezintă în esență un joc despre care nu poți ști niciodată dacă se va concretiza cu adevărat. „Numai Kremlinul poate lovi nuclear, deci nu poate lua altcineva o decizie în acest sens, nici măcar accidental”, a explicat el, joi seară, pe B1 TV, la Actualitatea cu Tudor Mușat.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre amenințările nucleare venite dinspre Federația Rusă

Întrebat dacă acum, având în vedere evoluțiile de securitate, este mai mare îngrijorarea că Federația Rusă chiar ar putea să întreprindă un atac de acest gen pentru a arăta că n-a pierdut, Cristian Diaconescu a afirmat: „Aceste amenințări repetate cu arma nucleară venite pe diverse voci în Federația Rusă au și un rol de a ridica nivelul așteptare a societății ruse, pentru că în doctrina Federației Ruse se consideră că eventuala reacție nucleară a statului rus apare la o amenințare existențială, deci atunci din punct de vedere al mesajului înseamnă că, dacă vorbesc de armă nucleară, sunt supuși unei amenințări existențiale cetățenii ruși”.

„În egală măsură, evident, amenințarea nucleară reprezintă – sau ar vrea să reprezinte în mintea Moscovei – un factor de descurajare de partea cealaltă, tot legat de popor și tot legat de societate, pentru că oamenii, sigur, în condițiile folosirii armei nucleare, nu mai țin cont de nicio altă relaționare politică, militară, securitară, pur și simplu privesc spre propria existență și atât”, a mai spus fostul șef al diplomației române.

El a explicat că în Federația Rusă doar Kremlinul poate să ia o decizie în acest sens.

„Este un joc pe care, sigur, niciodată nu vei ști dacă va ajunge la capăt (…). Aici trebuie spus un lucru, numai Kremlinul poate lovi nuclear, deci nu poate lua altcineva o decizie în acest sens, nici măcar accidental, și verificarea din acest punct de vedere arată mai ales britanicilor și americanilor faptul că în teren nu se întâmplă nimic deocamdată”, a adăugat Cristian Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe