Cristian Diaconescu, după Summitul de la Madrid: Amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât e nevoie ca forța de reacție rapidă a NATO să fie multiplicată de șase ori (VIDEO)

Cristian Diaconescu, după Summitul de la Madrid: Amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât e nevoie ca forța de reacție rapidă a NATO să fie multiplicată de șase ori (VIDEO)
Foto: Facebook

Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, a vorbit despre concluziile Summitului NATO de la Madrid și a comentat vestea că efectivele forței de reacție rapidă a Alianței vor crește la 300.000 de militari, deși inițial fusese convenit un număr de 40.000.

„Ne putem imagina că din punctul de vedere al evaluării politice, practic, amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât este nevoie ca această forță de reacție rapidă să fie multiplicată de șase ori”, a punctat el, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre Summitul NATO de la Madrid și dialogul dintre Rusia și Occident

Întrebat despre declarația făcută de ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, care spunea că o nouă „Cortină de Fier” coboară între Rusia și Occident, Cristian Diaconescu a explicat: „N-aș da foarte mare semnificație. Serghei Lavrov a fost unul din cei mai experimentați diplomați în Federația Rusă, acum însă este lipsit de o componentă esențială a muncii diplomatice, accesul la cealaltă parte, adică la partea occidentală, deci dânsul, sigur, încearcă să își afirme printr-o retorică ce intră într-o anumită logică a atitudinii și propagandei Federației Ruse, dar din punct de vedere diplomatic ceea ce spune și cum se manifestă practic nu reprezintă un test de eficiență”.

„Sub Serghei Lavrov se poartă discuții informale, confidențiale, pentru că din cele trei dimensiuni fundamentale ale relației NATO – Federația Rusă, adică apărare, descurajare, pe care s-a pus astăzi accentul și în aceste zile la Madrid, mai este și cea numită dialog. Dialogul încă se poartă, dar la nivele joase care nu neapărat au rezonanță decizională imediată”, a continuat Diaconescu.

Referitor la Summitul NATO de la Madrid și la consolidarea Flancului Estic de o manieră unitară de la nord la sud, el a spus: „Discutăm într-adevăr despre coerență, despre omogenitate și mai ales despre un semnal cât se poate de categoric pe dimensiunile de apărare-descurajare”.

„Ceea ce însă trebuie să remarcăm – și nu vreau să sperii pe nimeni – este că atâta vreme cât practic ai o forță de reacție rapidă de 300.000 de oameni, în condițiile în care forța inițială convenită în Alianță era de 40.000, acea forță de reacție rapidă nu a fost activată niciodată, deci nu există un precedent care să fi determinat o concluzie politică ce presupunea o astfel de creștere, ne putem imagina că din punctul de vedere al evaluării politice, practic, amenințarea dinspre Răsărit este atât de semnificativă și reală încât este nevoie ca această forță de reacție rapidă să fie multiplicată de șase ori, or din acest punct de vedere situația, într-adevăr, o putem considera deosebit de complicată”, a atras atenția Cristian Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:37 - Manevre militare comune ale SUA și Coreei de Sud, în replică la lansarea unei rachete nord-coreene
20:29 - Dorin Cioabă, regele romilor, acuză Universitatea din Sibiu de discriminare: „Locurile sunt aranjate / Rușine pentru învățământul sibian”
20:21 - Forțele ucrainene au recuperat două orașe din Herson și „avansează cu încredere spre Marea Neagră”. Harta prezentată de Rusia confirmă pierderile sale semnificative din regiune
20:13 - S-a votat! În UE se va folosi un singur tip de încărcător pentru toate telefoanele mobile, tablete, camere digitale sau laptopuri. Probabil că îl ai deja acasă
19:55 - Soțul cântăreței de muzică populară Lena Miclăuș a fost reținut într-un dosar amplu de braconaj
19:52 - Jurnalistul Alin Cristea, despre ancheta DIICOT: Am fost 9 luni coleg de dosar cu un domn arestat tocmai datorită articolului. Șeful de facto al Biroului Teritorial Brăila îmi spunea că am cam greșit când îl criticam pe șeful poliției (VIDEO)
19:28 - Ana-Maria Barnoschi va fi soția unui tânăr de la malul mării. Află cine i-a furat inima
19:24 - Prețul biletelor de tren ar putea să crească din anul 2023. Traian Preoteasa (CFR Călători): Vom analiza la sfârșitul anului pe bugetul viitor
19:23 - Spiritele se încing la „Sunt celebru, scoate-mă de aici!”. Ruxi i-a declarat „război” lui Cristi Mitrea: „Mi-ar plăcea să-l scot din joc”
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană