Cristian Diaconescu: Rusia dorește să facă din Ucraina un teritoriu nelocuibil și speră ca poporul ucrainean să intre într-o zonă de frică. Moscova își face calcule, înghețând practic războiul (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Rusia dorește să facă din Ucraina un teritoriu nelocuibil și speră ca poporul ucrainean să intre într-o zonă de frică. Moscova își face calcule, înghețând practic războiul (VIDEO)
Foto: Facebook

Federația Rusă dorește să facă din Ucraina un teritoriu nelocuibil și speră ca poporul ucrainean să intre într-o zonă de frică, a declarat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, luni, pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, acolo unde a abordat mai multe subiecte, printre care Ministeriala NATO de la București și evoluția războiului din Ucraina.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre Ministeriala NATO de la București și războiul din Ucraina

Întrebat ce înseamnă pentru România găzduirea reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, Cristian Diaconescu a explicat: „Este un aspect procedural. În fiecare an se organizează două reuniuni la nivelul miniștrilor de externe, una la Bruxelles și una organizată într-un stat membru NATO. În acest an au formalizat întâlnirea de la București și este foarte importantă pentru că, din punctul de vedere al deciziei politice și de securitate, în Alianța Nord-Atlantică, miniștrii de externe, respectiv șefii de stat sau de guvern au, ca să spun așa, ultimul cuvânt”.

„Ca semnal în interior în ceea ce privește atât de dorita și sustenabila solidaritate și coeziune în spațiul euro-atlantic, cât și către Moscova, reuniunea de la București în legătură cu apărarea frontierei estice a Alianței Nord-Atlantice este foarte importantă”, a continuat el.

Întrebat dacă ar trebui să ne îngrijoreze că sunt purtate discuțiile aici, fostul ministru a spus: „Nu, nu, adică nu dincolo de preocuparea normală, suntem la câteva sute de kilometri de un război în desfășurare, linia frontului este aici, suntem în ochiul vulcanului, dar nu există un factor în plus față de ceea ce știam până acum”.

„Practic, în acest moment, Federația Rusă dorește să facă din Ucraina un teritoriu nelocuibil, deci din această perspectivă Alianța Nord-Atlantică ca de altfel și Uniunea Europeană se pregătesc, pe de o parte, în a continua sprijinul militar, fără de care Ucraina nu își poate duce activitățile de apărare în continuare, sprijinul umanitar și, evident, se pune problema relaționării și cu alte zone preocupante, ca să nu zic „de criză”. Este vorba de Balcani, e invitat ministrul de externe din Bosnia-Herțegovina, și Tony Blinken nu a făcut un secret din faptul că va discuta cu miniștrii de externe din Alianța Nord-Atlantică și rivalitatea sistemică cu China”, a adăugat Cristian Diaconescu.

„Federația Rusă speră ca poporul ucrainean să intre într-o zonă de frică, chiar, și fie să aibă o dificultate în ceea ce privește decizia politică de la Kiev, fie să se gândească la un moment dat să se refugieze spre Vest. Refugierea spre Vest de regulă se întâmplă, din experiența ucraineană, cu acei cetățeni ucraineni care au totuși și niște posibilități materiale, deci cei lăsați în urmă sunt cei care ar trebui să aibă nevoie de sprijin suplimentar, or situația este dramatică din această perspectivă. Moscova își face calcule, înghețând practic războiul și sperând, pe de o parte, în presiunea de care vă spuneam, iar pe de altă parte că va câștiga câteva luni pentru repliere și reînzestrare militară”, a mai spus Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
22:35 - Țigările electronice de tip VAPE, mai dăunătoare decât țigările obișnuite / Provoacă mai multă inflamație în plămâni
22:19 - CCR a amânat iar dezbaterea sesizării depusă de USR și Forța Dreptei asupra legii care majorează salariile primarilor şi şefilor de consilii judeţene
22:06 - Locuitorii Bucureștiului sunt rugați să sesizeze autoritățile când văd oameni fără adăpost: ”E important să ajungem și la aceștia”
21:55 - Mihai Bendeac se lansează în politică? Ce partid și-a ales comediantul
21:55 - Reorganizarea Autorității Feroviare Române și crearea Autorității de Siguranță Feroviară Română, decise de Guvern
21:45 - Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna
21:21 - Hunedoara: Un copil de 3 ani și jumătate a murit la o piscină din stațiunea Straja
21:15 - Pasiunile ascunse ale lui Cătălin Botezatu: „Acum nu aș mai face asta, pentru că mi-am dat seama că nu e nicio meserie plăcută”
21:11 - Trei escroci din Cluj-Napoca au păcălit mai multe persoane să plătească pentru locuințe inexistente
20:44 - Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, deplânge „gradul scăzut de alfabetizare ştiinţifică a elevilor” și vorbește despre „meritocrație” și rolul cercetării și inovării, „în jurul cărora trebuie construită România” (VIDEO)