Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)

Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
Foto: Hepta.ro / DPA Images

S-a creat mentalul că la Kremlin totul se închide la Vladimir Putin, însă este vorba despre o autocrație cu un establishment politic uriaș, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, joi, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Cristian Diaconescu, pe B1 TV, despre dialogul Occidentului cu Federația Rusă și mecanismul de decizie de la Moscova

Întrebat dacă rămâne valabilă teza că trebuie să mai existe și „băieții buni” cu care să poată negocia Vladimir Putin astfel încât să aibă o cale de ieșire, având în vedere numeroasele dialoguri pe care le-a purtat președintele rus cu omologul său francez, Emmanuel Macron, Cristian Diaconescu a explicat: „Rămâne, dar este invers, trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga, indiferent din ce zonă, occidentală sau a Orientului, sau din Turcia. Logica este oarecum inversă din acest punct de vedere”.

Întrebat cu cine se mai poate discuta la Kremlin în afară de Vladimir Putin, el a adăugat: „Eh, e mai complicat, oricum s-a creat mentalul că totul se închide la Putin. Nu, este un establishment politic uriaș, este o autocrație și, din această perspectivă, trebuie văzut faptul că cel puțin cercul apropiat al președintelui Putin a exersat cooperarea cu Vladimir Putin cel puțin 15-20 de ani, și Narîșkin, și Lavrov, și mulți alții, sunt consilierii și miniștrii, șefi de armate, cu care Putin a interacționat, deci nu mai au nevoie în a se acomoda reciproc, or din acest punct de vedere ideea este că se află într-o atitudine oarecum regresivă, defensivă, s-a pierdut pe câmpul de luptă, războiul nu s-a terminat în 72 de ore, uniformele militare din vehiculele blindate ruse n-au mai putut fi folosite, cele de paradă vreau să spun.

„În acest moment, odată ce s-a supra-adăugat și înfrângerea, dar în egală măsură și semnalele privind crimele de război, nici partenerul occidental nu mai este disponibil, pe această verticală de decizie, să identifice diverși decidenți parțiali cu care să poată discuta. Să nu uităm, până la urmă la Mariupol și în general în Ucraina, după retragerea trupelor ruse, au rămas în urmă dovezi foarte grave în ceea ce privește crimele de război, dar în egală măsură nu există în acest moment o negociere. Nu există o agendă comună, nu există stabilirea unor marje de compromis și cine poate fi mandatat să facă un astfel de compromis, și nu există un acord de implementare”, a continuat Cristian Diaconescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe