Cum arată harta politică a României după alegerile locale: PSD conduce 20 de județe, PNL – 17 și UDMR – 4 / Schimbări majore față de situația din 2016

Cum arată harta politică a României după alegerile locale: PSD conduce 20 de județe, PNL – 17 și UDMR – 4 / Schimbări majore față de situația din 2016
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

PSD a rămas la conducere în jumătate din ţară după alegerile locale de duminică. 20 de judeţe au rămas roşii, în timp ce liberalii au 17, iar UDMR – patru. Asta în condițiile în care, în ultimii patru ani, social-democrații au condus 29 de consilii județene ale țării, iar liberalii nouă. În ceea ce privește reședințele de județ, PSD are acum 13, iar PNL – 15.

PSD a câștigat 20 de județe după alegerile locale. PNL are 17 consilii județene, UDMR – patru

Astfel, în urma alegerilor locale din 27 septembrie, PSD a câștigat 20 de consilii județene. Este vorba despre cele din Argeș, Bacău, Bistrița, Botoșani, Brăila, Buzău, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Neamț, Olt, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vaslui.

Liberalii vor conduce 17 consilii județene în următorii patru ani. Asta după ce, până acum dominau doar nouă județe ale țării. După alegerile de duminică, reprezentanții PNL se vor afla în fruntea județelor Alba, Arad, Bihor, Bralșov, Caraș-Severin, Cluj, Constanța, Giurgiu, Iași, Ilfov, Marmureș, Prahova (în alianță cu USR-PLUS), Sălaj, Sibiu, Suceava, Timiș și Vrancea.

UMR și-a adjudecat conducerea a patru județe după localele din 27 septembrie. Este vorba despre Covasna, Harghita, Mureș și Satu Mare.

Foto: Digi 24

PSD a pierdut 9 județe, PNL a câștigat 8, față de alegerile locale din 2016

Față de mandatul 2016-2020, PSD a pierdut județele Maramureș, Sălaj, Timiș, Caraș-Severin, Vrancea, Prahova, Giurgiu, Iași și Constanța, adjudecate acum de PNL, dar a câștigat județul Călărași.

La rândul lor, cei de la UDMR au pierdut județul Bihor, câștigat acum de PNL.

Cea mai mare surpriză – înfrângerea lui Marian Oprișan în lupta pentru Consiliul Județean Vrancea

Una dintre cele mai mari surprize ale alegerilor locale din 2020 a venit din județul Vrancea. Social-democratul Marian Oprişan a fost detronat de la şefia Consiliului Județean după 20 de ani, de liberalul Cătălin Toma. Marian Oprișan era unul dintre ultimii „baroni” ai PSD de pe vremea când Adrian Năstase era prim-ministru al României.

După numărarea voturilor din 356 de secții (din totalul de 359 din județ), candidatul PNL-USR-PLUS, Cătălin Dumitru Toma, a câștigat președinția Consiliului Județean Vrancea, cu 44,4% din voturi (64.253 la număr), în vreme ceMarian Oprișan(PSD) a obținut doar 40,5% din voturi (58.566 la număr).

Tags:
Ultima oră
01:23 - Klaus Iohannis, la Adunarea Generală a ONU de la New York: România crede cu tărie că valorile democratice și o ordine internațională bazată pe reguli sunt fundamentale pentru un viitor mai sigur și mai bun (VIDEO)
00:00 - Ministrul Mediului a discutat cu Tiberiu Boșutar, activistul bătut crunt într-o pădure din Suceava, fieful lui Gheorghe Flutur. Tanczos Barna: Sper să se facă lumină cât mai repede în acest caz
23:54 - Alertă la Călimănești. Trei persoane au ajuns de urgență la spital, după ce o mașină a căzut pe acostamentul căii ferate
23:38 - Octavian Berceanu: Nu am avut nicio discuție cu Florin Cîțu și Klaus Iohannis, deși mi-aș fi dorit / Baronii locali s-au obișnuit de 20 de ani să dicteze și am găsit o presiune enormă, dar am reușit să stopez presiunile politice
23:36 - USR PLUS, videoclip cu declarațiile premierului Florin Cîțu privind campania de vaccinare și valul 4: „Din minciună în minciună, campania de vaccinare a eșuat în România”
23:15 - Alexandru Rafila, despre paturile ATI: Cifrele au variat de-a lungul timpului în funcție de entuziasmul diverselor personalități politice. Numărul lor nu poate fi modificat substanțial, probabil că sunt circa 4.000 în total (VIDEO)
23:13 - Ionuț Dolănescu, decizie radicală. Sunt vizați soția și cei trei copii, dar și Maria Ciobanu
22:29 - Ludovic Orban: Au fost unii colegi care m-au atacat mai rău ca cei din PSD / Florin Cîțu s-a schimbat după ce a decis să candideze la șefia partidului
22:22 - Vlad Voiculescu: Cel mai ușor pentru premier e să spună că altcineva este vinovat. Eu n-am mai văzut o țară în care campania de vaccinare să fie condusă de premier și de armată (VIDEO)
22:13 - Loredana Groza, adevărul despre posibila infectare cu COVID-19: Sunt vaccinată și vreau să fac și doza trei