Cum lucrează muncitorii de la Fukushima: Sunt iradiaţi zilnic şi dorm pe jos, acoperiţi cu pături de plumb

Cum lucrează muncitorii de la Fukushima: Sunt iradiaţi zilnic şi dorm pe jos, acoperiţi cu pături de plumb
Angajaţii centralei nucleare de la Fukushima sunt zilnic iradiaţi şi nu îşi părăsesc combinezoanele de protecţie decât pentru a se strecura sub o pătură de plumb, informează AFP. După explozia care a avut...

Angajaţii centralei nucleare de la Fukushima sunt zilnic iradiaţi şi nu îşi părăsesc combinezoanele de protecţie decât pentru a se strecura sub o pătură de plumb, informează AFP.

După explozia care a avut loc la central nucleară ca urmare a cutremurului cu magnitudinea de 9 pe scara Richter, tehnicienii şi forţele militare au fost mobilizaţi în zonă pentru a preveni un dezastru şi mai mare, într-un mediu extrem de radioactiv.

Muncitorii trag cabluri pentru a reconecta centrala la sursa de electricitate, înlătură molozul, stropesc reactoarele ale căror sisteme de răcire nu mai funcţionează şi încearcă să pună în funcţiune echipamentele centralei.

Muncitorii de la Fukushima, iradiaţi

Angajaţii sunt îmbrăcaţi în combinezoane, cu mănuşi duble şi măşti de protecţie, iar echipele de salvare supraveghează situaţia în permanenţă.

Muncitorii se odihnesc într-o clădire din incinta centralei, dotată cu echipamente care rezistă la o parte din radiaţii, al căror nivel atinge totuşi o concentraţie superioară limitei normale în acest spaţiu.

„Angajaţii dorm în sălile de şedinţă, pe culoare sau în apropierea băilor. Toată lumea doarme pe jos”, explică Kazuma Yokota, un supraveghetor al centralei.

„Mâncăm de două ori pe zi. La micul dejun, biscuiţi energizanţi, la cină, orez instant şi alimente conservate”, a explicat muncitorul.

În primele zile ale crizei, fiecare om primea doar un litru şi jumătate de apă, iar unii dintre muncitori s-au plâns că nu şi-au putut schimba lenjeria intimă timp de două săptămâni.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a recunoscut că rotaţia echipelor de intervenţie “nu a fost suficientă”.

“Este dificil de găsit înlocuitori cu asemenea competenţe”, a dubliniat un oficial de la central Fukushima.

Săptămâna trecută, doi muncitori au fost iradiaţi supă ce au mers încălţaţi cu ghete obişnuite prin apa care s-a scurs dintr-o sală a maşinilor.

Nivelul legal autorizat al radiaţiilor pentru  personalul care lucrează în domeniul nuclear a fost ridicat în perioada de criză de la 100 la 250 miliservent pe an.
 

Doi muncitori de la Fukushima, expuşi la radiaţii