Curtea Constituțională din Austria a decis repetarea alegerilor prezidențiale după ce a constatat că au existat nereguli la numărarea voturilor

Curtea Constituțională din Austria a decis repetarea alegerilor prezidențiale după ce a constatat că au existat nereguli la numărarea voturilor
Foto: videezy.com

Alegerile prezidențiale din Austria vor fi repetate, după ce Curtea Constituțională a invalidat rezultatul scrutinului, argumentând că au fost înregistrate neregului în procesul de numărare a voturilor, informează AFP.

Curtea Constituțională din Austria a fost sesizată de partidul de extremă dreaptă FPO care contestă legalitatea alegerilor. Asta în condițiile în care candidatul FPO, Norbert Hofer, a fost învins la diferență mică de voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen.

Van der Bellen a câștigat alegerile cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, obținând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur de scrutin care s-a desfășurat în luna mai.Hofer, membru al Partidului Libertății, câștigase primul tur al scrutinului, iar sondajele îl dădeau favorit și în turul al doilea.

Norbert Hofer avea un avans foarte mic, dar voturile primite prin corespondență i-au adus victoria lui Van der Bellen. 750.000 de buletine de vot trimise prin poștă au tranșat rezultatul alegerilor. Astfel, Van der Bellen l-a împiedicat pe Hofer să devină primul șef de stat de extremă-dreaptă din Uniunea Europeană.

Alexander Van der Bellen urma să preia mandatul de președinte pe 8 iulie.

Ultima oră
23:56 - O sportivă din echipa olimpică a Belarusului a refuzat să se urce în avion și a rămas pe aeroportul din Tokyo, unde fusese dusă împotriva voinței sale
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)