Cutremurul devastator din Haiti a ucis aproape 1.300 de persoane și a distrus mii de locuințe, iar spitalele se chinuie se facă față celor 5.700 de răniți (VIDEO)

Cutremurul devastator din Haiti a ucis aproape 1.300 de persoane și a distrus mii de locuințe, iar spitalele se chinuie se facă față celor 5.700 de răniți (VIDEO)
Foto simbol: Pixabay

Cel puțin 1.297 de persoane au murit în cutremurul înregistrat sâmbătă în Haiti. În spitalele din țară sunt internate mii de persoane, iar autoritățile se pregătesc de o furtună majoră și au făcut eforturi uriașe pentru a aduce doctori în regiunile cele mai afectate, potrivit France 24.

Cutremurul de 7,2 grade de sâmbătă a distrus mii de locuințe și clădiri în Haiti, care încă resimțea efectele unui alt seism de amploare de acum 11 ani. Incidentul vine în plină criză politică, având în vedere că președintele țării a fost asasinat luna trecută.

Haiti: Cutremurul devastator din Haiti a ucis aproape 1.300 de persoane

Greul loviturii seisimice a fost suportat de sud-vestul țării, în special de regiunea din zona orașului Les Cayes. Agenția haitiană pentru protecție civilă spune că bilanțul deceselor a ajuns la 1.297, iar spitalele care încă mai funcționează se chinuie să facă față celor 5.700 de răniți.

În orașul nord-vestic Jeremie, o altă zonă grav afectată, spitalele au rămas fără spațiu, astfel că autoritățile au instalat spații de tratare pe marginea drumului.

„Chiar avem o problemă serioasă”, a declarat Jerry Chandler, șeful Autorității haitiene de protecție civilă, pentru Reuters.

Haiti a fost lovită de cutremurul masiv de sâmbătă într-un moment în care deja se confrunta cu efectele pandemiei de coronavirus, cu o recesiune economică agravată de infracționalitate, dar și cu o criză politică majoră – președintele Jovenel Moise a fost asasinat pe 7 iulie.

Seismul a creat și mari pagube materiale, fiind distruse sau puternic avariate biserici, hoteluri, spitale și școli. În tot acest context de criză, zidurile unui penitenciar au fost luate cu asalt de infractorii care au marcat Haiti.

În total, la nivel național au fost distruse în jur de 13.694 de locuințe, spune autoritatea de protecție civilă, care a sugerat că bilanțul ar putea crește.

Premierul haitian Ariel Henry a vizitat Les Cayes, oraș aflat la malul mării cu circa 90.000 de locuitori, și a lăudat eforturile salvatorilor și a populației.

„Sunt afectați, dar rezistenți. Se luptă să supraviețuiască”, a afirmat Ariel Henry, care a mulțumit agențiilor internaționale și guvernelor străine pentru sprijin.

Ultima oră
22:20 - A treia extragere la Loteria Vaccinării. Au fost anunțați câștigătorii premiilor din această săptămână
22:11 - Radu Țincu: Autoritățile europene, îngrijorate de riscul ca pandemia să evolueze din România și în Europa. Țara noastră riscă să genereze o nouă variantă virală. OMS va propune restricții (VIDEO)
21:44 - Radu Țincu: E vaccinată 47% din populația lumii și nu s-a întâmplat nimic cu nimeni / Când un medic spune că vaccinarea nu e soluția, deși a fost aprobată de toate forurile internaționale, trebuie își piardă calitatea de medic (VIDEO)
21:25 - Daniel Coriu: Am ajuns la o situație dramatică prin nevaccinare, dar și din cauza unor medici iresponsabili care au transmis mesaje greșite / Am propus încă din iulie la Ministerul Sănătății certificatul verde pentru medici (VIDEO)
21:03 - Președintele Colegiului Medicilor: OMS trimite o delegație în România să înțeleagă ce se întâmplă. Nu mai putem face față cazurilor noi și avem un număr enorm de decese evitabile
20:40 - Guvernul Dacian Cioloș și-a stabilit componența. Cum arată lista de miniștri cu care va merge USR în Parlament
20:36 - Dezastru în sudul Indiei din cauza inundațiilor: Zeci de persoane au murit sau sunt date dispărute, iar viiturile și alunecările de teren au devastat comunitățile din regiune (VIDEO)
20:06 - O scriitoare spaniolă de succes era de fapt… trei bărbați. Aceștia au ieșit din anonimat după ce au câștigat un premiu literar de un milion de euro
19:37 - 41.566 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore, dintre care 22.629 cu prima doză. România ar putea trece luni de 6 milioane de persoane vaccinate cu măcar o doză
19:20 - Ea este concurenta căreia Carla`s Dreams i-a promis 100.000 de euro!