Damascul denunţă propunerea Turciei ca Bashar al-Assad să fie înlocuit cu vicepreşedintele sirian

Damascul denunţă propunerea Turciei ca Bashar al-Assad să fie înlocuit cu vicepreşedintele sirian
Damascul a denunţat puternic o propunere a Turciei cu privire la o perioadă de tranziţie în care preşedintele Bashar al-Assad să fie înlocuit de actualul vicepreşedinte sirian Farouk al-Shareh, scrie AFP."Ceea...

Damascul a denunţat puternic o propunere a Turciei cu privire la o perioadă de tranziţie în care preşedintele Bashar al-Assad să fie înlocuit de actualul vicepreşedinte sirian Farouk al-Shareh, scrie AFP.

„Ceea ce Davutoglu a spus reflectă o jenă şi un disconfort politic şi diplomatic flagrante” a declarat ministrul sirian al Informaţiilor, Omrane al-Zohbi, cu referire la ministrul turc al Afacerilor Externe.

„Nu mai suntem în epoca Imperiului Otoman. Sfătuiesc Guvernul turc să renunţe la putere în favoarea unor personalităţi acceptabile pentru poporul turc. Actualul Guvern turc trebuie să înceteze să distrugă viitorul poporului turc frate şi să ducă o politică care reduce greutatea Turciei” pe scena internaţională, a adăugat oficialul sirian.

Ministrul turc al Afacerilor Externe a propus sâmbătă seară, în timpul unui interviu televizat, ca Farouk al-Shareh să-l înlocuiască pe Bashar al-Assad la conducerea unui Guvern de tranziţie în Siria pentru a opri războiul civil din ţară.

„Farouk al-Shareh este un bărbat de cuvânt şi moral şi nu a participat la masacrele din Siria. Nimeni altcineva nu cunoaşte mai bine sistemul” sirian, a declarat atunci ministrul turc.

Tensiunile dintre Damasc şi Ankara au demarat odată cu începutul revoltei în Siria, în martie 2011, şi au cunoscut o deteriorare bruscă după tirurile siriene de la frontiera turcă din cursul săptămânii trecute.