De ce nu l-a felicitat Vladimir Putin pe Joe Biden. „Credem că este corect să așteptăm rezultatele oficiale”

De ce nu l-a felicitat Vladimir Putin pe Joe Biden. „Credem că este corect să așteptăm rezultatele oficiale”
foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, așteaptă să fie anunțate rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale din Statele Unite înainte să îl felicite pe câștigător, a precizat purtătorulde cuvânt al Kremlinului, luni, transmite Euronews.

De ce nu l-a felicitat Vladimir Putin pe Joe Biden. Precizările făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului

Joe Biden a fost declarat președintele ales al SUA de către presa americană, în weekend, și a fost felicitat între timp de majoritatea liderilor din spațiul euroatlantic, dar victoria sa este pusă la îndoială de președintele american în exercițiu, Donald Trump, a cărui echipă demarează acțiuni împotriva rezultatelor în instanțele din mai multe state-cheie, după ce candidatul republicanilor a adus acuzații de fraudă electorală.

„Credem că este corect să așteptăm rezultatele oficiale ale alegerilor care au avut loc (n.r. – în SUA). Aș dori să vă amintesc că președintele Putin a spus în mod repetat că va respecta alegerea poporului american oricare va fi ea”, a subliniat Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Ella Pamfilova, șefa comisiei electorale ruse, a afirmat luni că votul prin sistem poștal în SUA a lăsat „spații imense” pentru posibile fraude electorale.

Vladimir Putin s-a numărat printre primii lideri de stat care l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria din anul 2016, gest pe care îl făcea printr-un mesaj transmis la puțin peste o oră distanță de momentul în care proiecțiile din media americană îl dădeau câștigător pe candidatul republicanilor.

Dmitry Peskov susține că Vladimir Putin este „gata să lucreze cu orice președinte al Statelor Unite”, adăugând că Rusia speră că va fi posibil să existe „dialog și consens cu privire la căi de normalizare a relațiilor bilaterale” cu viitorul președinte.

Relațiile ruso-americane au continuat să se deterioreze în ultimii ani și ar putea să o facă în continuare, în condițiile în care Joe Biden susține că va fi și mai dur cu Moscova decât a fost predecesorul său.

Ce a declarat Joe Biden, după ce a fost declarat președinte ales al Statelor Unite de presa americană

În primul său discurs de când a fost declarat președinte ales al Statelor Unite, Joe Biden a promis că va uni națiunea și îi va reda încrederea. El susține că alegerea sa la Casa Albă este un moment de renaștere a speranței, context în care care, deși a subliniat că este „un democrat mândru”, a promis că va conduce America precum un „președinte american”.

Joe Biden susține că „sfârșitul demonizării începe aici și acum”. America a fost marcată mereu de puncte de inflexiune, de momente în care au fost luate decizii grele despre cine este poporul american cu adevărat și cine își dorește să fie, a mai spus printre altele Joe Biden.