Alegătorii care au votat marți la alegerile intermediare cruciale s-au confruntat cu zvonuri despre probleme tehnice și rezultate întârziate în ceea ce a însemnat un val de dezinformare și teorii conspiraționiste care e de așteptat să persiste mult timp după numărarea ultimelor voturi, anunță AP.
În Arizona, zvonurile au generat afirmații nefondate despre fraudarea voturilor, care au trecut rapid de pe site-urile populare de extrema dreaptă pe platformele principale.
În Pennsylvania, oficialii electorali au respins afirmațiile nefondate potrivit cărora întârzierile în numărarea voturilor echivalează cu frauda electorală.
Dar teoria conspirației s-a răspândit oricum, datorită în parte fostului președinte Donald Trump, senatorului Ted Cruz și altor republicani proeminenți care au amplificat ideea.
Au existat și o mulțime de alte dezinformări: afirmații false despre buletinele de vot exprimate de persoane fără cetățenie sau formulare de înregistrare precompletate; despre urnele de vot și povești despre rețele Wi-Fi suspecte din birourile electorale.
Statele și faptele implicate au fost toate diferite, dar majoritatea dezinformărilor care au vizat alegătorii în acest an au avut drept rezultat aceeași concluzie: Alegerile americane nu mai pot fi de încredere.
Multe dintre afirmațiile care au apărut marți vor persista zile, săptămâni și chiar ani, în ciuda eforturilor oficialilor electorali, ale jurnaliștilor și ale altora de a le demasca.
Popularitatea crescută a votului prin corespondență este unul dintre motivele pentru care rezultatele pot dura ceva timp.
În state cheie din zona de luptă, precum Pennsylvania, Michigan și Arizona, funcționarii electorali nu pot începe să numere buletinele de vot prin corespondență până în ziua alegerilor, ceea ce generează întârzieri.
Dezinformarea cu privire la vot și alegeri a fost pusă pe seama unei dezinformări politice tot mai mare, de scăderea încrederii în democrație și de o amenințare crescută de violență politică așa cum a fost atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA.
Deși nu se află pe buletinul de vot, Trump a ajutat la răspândirea multora dintre principalele afirmații false de marți. Folosind platforma sa TruthSocial, el a amplificat teoriile conspirației din Pennsylvania și Arizona.
Afirmațiile false observate în 2022 este foarte probabil să rămână și să devină parte a dezinformării cu care se vor confrunta alegătorii la alegerile prezidențiale, a declarat Morgan Wack, cercetător în domeniul dezinformării la Universitatea din Washington.
„Aproape sigur vom vedea acest lucru din nou în 2024”, a spus Wack.