Demonstrații la Bruxelles împotriva deciziei Comisiei Europene de a liberaliza transporturile: „Nu privatizării!”

Demonstrații la Bruxelles împotriva deciziei Comisiei Europene de a liberaliza transporturile: Nu privatizării!
Demonstrații la Bruxelles împotriva deciziei Comisiei Europene de a liberaliza transporturile: "Nu privatizării!", sursă foto. captură YT

Lucrătorii feroviari, deputații europeni și sindicatele s-au adunat marți la Bruxelles pentru a opri încercarea Comisiei Europene de a privatiza și mai mult transportul public în întreaga UE.

S-a protestat împotriva unor condiții de muncă mai proaste și biletelor mai scumpe pentru consumatori

„Nu privatizării!” s-a scandat sub bannerele celor aproximativ 10 sindicate naționale adunate în fața Parlamentului European pentru a cere „respectarea democrației UE” și „servicii publice accesibile” pentru toți cetățenii.

Problema datează din 2016. De atunci, statelor membre li s-a permis să atribuie contractele de servicii feroviare și rutiere propriilor operatori sau prin licitație.

Acest lucru a fost stabilit de Comisie în așa-numitele orientări privind obligațiile de serviciu public, pentru a deschide piața feroviară concurenței.

La șapte ani de la lansare, în cadrul celui de-al patrulea pachet feroviar, Comisia a venit cu un nou proiect pentru ca atribuirea directă să devină o excepție, iar licitația să devină regula, spun reprezentanții Federației Europene a Lucrătorilor din Transporturi (ETF), care au avut acces la acest proiect.

Comisia intenționează să actualizeze normele fără a consulta Parlamentul sau Consiliul European. Karima Delli, președinta comisiei pentru transporturi din parlament, nu a fost de acord nici ea cu acest aspect. „Nu se pot face legi fără dialog social”, a declarat ea în cadrul demonstrației.

De fapt, aceste noi orientări ar însemna condiții de muncă mai proaste, mai puțin personal, bilete mai scumpe pentru consumatori și o cale spre privatizarea unui serviciu public de bază, potrivit reprezentanților lucrătorilor din cele 10 țări europene adunate, arată euobserver.com.

Sindicatul din regiunea flamandă a Belgiei a ilustrat acest lucru cu situația cu care se vor confrunta anul viitor șoferii lor de autobuz: 3,60 euro mai puțin la salariu pe oră odată cu acordarea de anul viitor. „Dacă asta înseamnă liberalizare, noi spunem nu”, a declarat reprezentantul lor.

„Avem nevoie de mai multe investiții în transportul public, nu de mai multe privatizări”, a comentat Andreas Schieder, eurodeputat S&D, cu privire la posibilitatea ca aceste orientări să elimine atribuirile directe sau să le limiteze la circumstanțe excepționale.

Joi, în urma mai multor solicitări din partea sindicatelor și a deputaților europeni, Comisia Europeană va „oferi o explicație”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)