Care este BILANŢUL demonstraţiilor din Franţa de sâmbătă. Premierul promite „restaurarea unității naţionale”. A fost raportată prezența grupărilor EXTREMISTE

Care este BILANŢUL demonstraţiilor din Franţa de sâmbătă. Premierul promite restaurarea unității naţionale. A fost raportată prezența grupărilor EXTREMISTE

Peste 1.700 de persoane au fost arestate şi 264 de persoane au fost rănite în toată ţara în urma demonstraţiilor de amploare ale așa-numitelor „vestegalbene”care au avut loc în Franţa, sâmbătă, relatează Deutche Welle.

Din cele 1.700 de persoane arestate, un total de 1.220 încă se află în custodia autorităţilor. Doar în Paris au fost arestate 920 de persoane, din care 620 se află şi la momentul actual în custodia poliţiei.

Potrivit estimărilor ministrului de interne francez, Christophe Castaner, la demonstrații ar fi luat parte între125.000 si 138.000 de oameni în toată ţara, din care 10.000 doar în Paris. Tot el a estimat numărul victimelor în jurul cifrei de 135, contrazicând astfel estimările ziarelor locale.

Potrivit Bloomberg, o parte a violențelor au fost efecutate de membri grupărilor de extremă-dreapta şi de extremă-stânga.

Ce pagube materiale au fost create

În Paris au fost incendiate maşini şi au fost sparte ferestre ale magazinelor. Potrivit autorităţilor, pagubele materiale fiind mult mai mari decât cele din timpul protestelor de pe 1 decembrie.

„Sectorul afectat de incidente a fost mult mai mare… Cu mai puţine baricade, a existat o disperase mult mai mare, atât de multe locuri au fost afectate de violenţă”, a declarat Emmanuel Gregoire, viceprimarul Parisului, citat de Deutche Welle.

Lucrurile par să revină la normal

Turnul Eiffel şi Muzeul Luvru au fost redechise, iar pe străzi a început o amplă operaţiune de curăţenie. Acestea au fost, însă, complicate de vântul puternic şi de ploaia de pe parcursul nopţii.

Reacţia preşedintelui Emmanuel Macron

Până acum, preşedintele francez nu a făcut foarte multe comentarii. Într-o postare din dimineaţa zilei de 9 decembrie, şeful statului francez doar a transmis un mesaj scurt de mulţumire forţelor de ordine pentru „curajul excepţional” şi „profesionalismul” de care au dat dovadă.

În schimb, prim-ministrul francez, Édouard Philippe, a promis „restaurarea unității naţionale„.