Dezvăluirile unui britanic care a luptat alături de soldații din Regimentul Azov: „Nu sunt monștri și psihopați. Mulți dintre ei sunt băieți cumsecade”

Dezvăluirile unui britanic care a luptat alături de soldații din Regimentul Azov: „Nu sunt monștri și psihopați. Mulți dintre ei sunt băieți cumsecade”
Dezvăluirile unui britanic care a luptat alături de soldații din Regimentul Azov. Sursa: Captură video/Sky News

Mark Ayres și-a petrecut ultimele două luni în Ucraina, după ce s-a alăturat Regimentului Azov. Veteran al armatei britanice, Mark Ayres în vârstă de 47 de ani a povestit pentru despre experiența militară din Ucraina.

Britanicul spune că a ajutat Regimentul Azov să apere orașul Bucha. Acestuia i s-a transmis că trebuie să aștepte la Kiev pentru a semna un contract cu armata ucraineană, înainte de a lua parte la orice acțiune militară ulterioară, după ce mai mulți britanici au fost capturați de trupele lui Vladimir Putin.

Britanicul spune că „nu are nicio problemă” să petreacă următoarele 18 luni în Ucraina

Mark Ayres, care a luptat anterior în Siria contra teroriștilor Statului Islamic, spune că nu are „nicio problemă” să petreacă următoarele 18 luni în Ucraina „până când luptele se opresc”.

„Sper să mă întorc acasă întreg, nu într-o geantă pentru cadavre”, a spus acesta, potrivit Sky News.

Nu am nicio problemă să stau un an sau cu un an și jumătate în Ucraina.Dacă operațiunea lui Putin ar fi mers conform planului, Moldova ar fi fost următoarea țintă și atunci el ar fi fost cu ochii pe alte țări”, a adăugat britanicul.

Ayres spune că a avut rezerve cu privire la alăturarea Regimentului Azov, care a început ca o unitate paramilitară de extremă-dreapta și care acum face parte din Garda Națională a Ucrainei.

Cu toate acestea, Ed Arnold, cercetător în domeniul securității europene la think tank-ul de apărare RUSI, a declarat pentru Sky News că gruparea militară Azov „a făcut pași pentru a se îndepărta de legăturile sale de extremă dreapta”.

„Din întâmplare m-am alăturat unității Azov. Aceasta ar fi fost ultima mea alegere pentru o unitate la care să merg, dar sunt destul de bucuros că am făcut-o. Nu sunt monștri și psihopați. Mulți dintre ei sunt băieți cumsecade”, a spus Ayres.

„Nu cred că aș fi torturat sau ucis”

Ayres a spus că este conștient că există „o posibilitate” ca acesta să fie capturat de trupele ruse, dar crede că a fi britanic înseamnă că este mai probabil să fie ținut în viață, deoarece ar fi „destul de valoros”.

„Probabil aș fi pus sub semnul întrebării, aș fi interogat și chestii de genul acesta, dar nu cred că aș fi torturat sau ucis”, a mai spus britanicul.

Acesta a spus că îl cunoaște personal pe Aiden Aslin – unul dintre cei doi luptători britanici capturați de forțele ruse în Ucraina – deoarece amândoi se aflau în Siria în același timp.

Urmăriți B1TV.ro și pe