Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe: „Aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace”

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe: „Aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace”
„Aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace”. Sursa: Hepta/DPA Images / Bernd von Jutrczenka

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean al afacerilor externe, a declarat, marți, că aderarea la UE este „o chestiune de război sau pace”. Afirmația a fost făcută în contextul unei conferinţe de presă de la Kiev alături de omologul său german Annalena Baerbock.

Acesta este de părere că unul dintre motivele pentru care ar fi început războiul în Ucraina este acela că Putin „era convins că Europa nu mai are nevoie de Ucraina”.

Aderarea Ucrainei la UE, „chestiune de război sau pace”

În iunie, Bruxellesul a anunțat că-și va da avizul în privința obţinerii de către Ucraina a statutului de ţară candidată la UE. Kuleba a apreciat că intrarea Ucrainei în UE ar determina Moscova să renunțe la tentativele de a prelua controlul asupra țării.

„Ţin să subliniez că aderarea Ucrainei la UE este o chestiune de război sau de pace în Europa”, a declarat Kuleba, potrivit Agerpres.

„Dacă europenii pun capăt ambiguităţilor lor privind perspectivele Ucrainei la integrarea în UE, Moscova va renunţa la tentativele sale de a prelua controlul asupra Ucrainei”, a apreciat el.

„Aş vrea să mulţumesc Germaniei pentru că şi-a modificat poziţia în mai multe chestiuni”

Ministrul ucrainean al afacerilor externe a subliniat că este recunoscător pentru schimbarea poziției în „mai multe chestiuni”, între care politica privind Rusia sau furnizarea de arme Ucrainei.

„Aş vrea să mulţumesc Germaniei că şi-a schimbat poziţia în mai multe chestiuni. Am văzut prima rachetă rusească lovind Kievul pe 24 februarie şi a lovit de asemenea politica tradiţională a Germaniei privind Rusia”, a spus ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Germania şi-a schimbat poziţia privind furnizarea de arme Ucrainei şi cancelarul (Olaf) Scholz a anunţat începutul unei noi politici faţă de Rusia”, a subliniat ministrul.

„Înţelegem că a fost o decizie dificilă pentru Germania, dar ea a acceptat-o. Germania şi-a dat seama că era imposibil să continue împreună cu Uniunea Europeană, care, pe de o parte, ne susţine, iar pe de alta finanţează maşinăria militară rusă (…) cumpărând petrol şi gaz ruseşti”, a conchis acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`