Dmitro Kuleba: Să-i faci concesii lui Putin e o capcană. Scopul lui real e sărăcirea Europei. Vrea să întoarcă opinia publică împotriva guvernelor, pentru a le înlocui cu forțe radicale

Dmitro Kuleba: Să-i faci concesii lui Putin e o capcană. Scopul lui real e sărăcirea Europei. Vrea să întoarcă opinia publică împotriva guvernelor, pentru a le înlocui cu forțe radicale
Ministrul ucrainean Dmitro Kuleba i-a avertizat pe liderii europeni să nu cedeze în fața lui Vladimir Putin, căci mai mult îl vor încuraja. Foto: Hepta - DPA Images / Kay Nietfeld

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a lansat un nou apel către colegii săi europeni să nu cedeze în fața presiunilor lui Vladimir Putin, căci concesiile nu vor funcționa, ci sunt doar o capcană. Un avertisment similar a fost lansat și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Ucraina cere Europei să nu cedeze în fața lui Putin

Kuleba le-a cerut omologilor săi din UE să nu cedeze în fața lui Putin în ce privește sancțiunile, deoarece „a ceda în fața cererilor sale nu va funcționa, ci e o capcană”.

„Scopul real al lui Putin e sărăcirea Europei. Vrea să întoarcă opinia publică împotriva guvernelor, în speranța că le va putea înlocui cu forțe radicale mai favorabile Rusiei”, a avertizat Kuleba, potrivit AFP și Le Figaro, într-un discurs adresat omologilor săi reuniți la Bruxelles.

De altfel, presa internațională a relatat pe larg despre sumele uriașe pe care le cheltuie Moscova pentru rețelele de propagandă în online, așa-zișii ”experți” care manipulează în interesul Rusiei și politicieni și chiar partide întregi care primesc finanțare de la Moscova.

Zelenski: Concesiile făcute Rusiei doar îl încurajează pe Putin

Recent, și președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a avertizat pe liderii europeni să nu cadă în capcana de a face excepții de la sancțiunile pe care le-au impus Rusiei sau de a face altfel de concesii Rusiei, deoarece astfel de gesturi vor fi tratare de Putin ca un semn de slăbiciune și-l vor încuraja mai tare.

„Dacă un stat terorist poate stoarce o astfel de excepţie de la sancţiuni, ce excepţii va dori mâine sau poimâine? E o întrebare foarte periculoasă și nu doar pentru Ucraina, ci pentru toate ţările democratice.

Decizia privind excepţia de la sancţiuni va fi percepută de Moscova exclusiv ca o manifestare de slăbiciune, căci asta e logica în care funcționează ei”, a spus Zelenski.

Avertismente similare au venit de-a lungul ultimelor luni de la mai mulți lideri est-europeni, țările lor cunoscând tragedia ocupației ruse.
„E mult mai periculos să cedăm în faţa lui Vladimir Putin decât să-l provocăm. Toate aceste aparente mici concesii făcute agresorului duc la mari războaie. Am făcut greșeala asta deja de trei ori: Georgia, Crimeea şi Donbas”, a spus, de exemplu, Kaja Kallas, premierul Estoniei.

Urmăriți B1TV.ro și pe