Dodon convoacă Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta expulzarea diplomaţilor ruşi din R. Moldova

Dodon convoacă Consiliul Suprem de Securitate pentru a discuta expulzarea diplomaţilor ruşi din R. Moldova

Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi după-amiază convocarea Consiliului Suprem de Securitate, care se va reuni după vizita sa de la Sankt Petersburg pentru a discuta decizia de expulzare a cinci diplomaţi ruşi din Republica Moldova, se arată într-un mesaj postat de acesta pe Facebook, preluat de News.ro.

”Acţiunile împotriva Federaţiei Ruse nu vor fi trecute cu vederea. Este o provocare directă la adresa potenţialului parteneriat strategic între ţările noastre, precum şi împotriva restabilirii relaţiilor moldo-ruse, care are loc în ultime luni. Am dispus convocarea Consiliului Suprem de Securitate, imediat ce voi reveni de la Sankt Petersburg”, a scris preşedintele de la Chişinău.

Reprezentanţii Kremlinului au anunţat că preşedintele moldovean va participa în această săptămână la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg. Anterior, Dodon şi-a exprimat speranţa că va putea să discute cu preşedintele Putin despre expulzarea diplomaţilor ruşi din Republica Moldova.

”Niciodată în ultimii 25 de ani, chiar şi în cele mai complicate situaţii de conflicte interne sau geopolitice, guvernarea de la Chişinău nu şi-a permis un gest atât de ostil la adresa Federaţei Ruse”, a completat Dodon.

Acesta s-a plâns de un atac la adresa preşedinției, dar şi de o ”tentativă de a provoca măsuri similare de răspuns din partea Federaţiei Ruse”.

”Toate aceste provocări ale Partidului Democrat şi curatorilor din Vest, care au decis să escaladeze situaţia – nu vor trece. Suntem gata pentru orice scenarii. Avem suportul poporului ţării în acest sens”, a conchis Dodon.

Cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi luni seara ”persona non grata” de către autorităţile de la Chişinău, care nu au dat mai multe informaţii cu privire la motivele care au dus la luarea acestei decizii fără precedent în Republica Moldova.

Printre diplomaţii ruşi vizaţi de expulzare se numără şi consilierul ataşatului militar al Federaţiei Ruse de la Chişinău, Igor Dovbnea care figurează în dosarul de trădare intentat dostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu.

Iniţial, Dodona reacţionat extrem de dur după declararea a cinci diplomaţi ruşi ”persona non grata” de către autorităţile moldovene, susţinând că este vorba de un gest ”revoltător” şi despre o comandă venită din partea Occidentului.

Și ministrul adjunct de Externe de la Moscova, Grigori Karasin, a condamnat expulzarea diplomaţilor ruşi considerând-o drept o lovitură aplicată forţelor conduse de preşedintele Dodon, care pledează pentru o normalizare a relaţiilor bilaterale dintre Republica Moldova şi Rusia.

Tags: