Doi lunetişti britanici au ucis 75 de talibani în Afganistan

Doi lunetişti britanici au ucis 75 de talibani în Afganistan
Doi lunetişti ai armatei britanice au ucis 75 de talibani în doar 40 de zile în provincia Hermand din Afganistan, informează dailymail.co.uk. Lunetistul Mark Osmond a reuşit să elimine doi talibani cu un...

Doi lunetişti ai armatei britanice au ucis 75 de talibani în doar 40 de zile în provincia Hermand din Afganistan, informează dailymail.co.uk.

Lunetistul Mark Osmond a reuşit să elimine doi talibani cu un singur glonţ de la o distanţă de 196 de metri. Această povestea spectaculoasă este prezentată în cartea-document „Culoarul morţii: Gărzile galeze şi adevărata poveste a războiului britanic din Afganistan” (”Dead Men Risen: The Welsh Guards and the Real Story of Britain’s War in Afghanistan”).

Cartea scrisă de Toby Harnden prezintă povestea a doi lunetişti britanici, Mark Osmond, în vârstă de 25 de ani, şi colegul său, sergentul Tom Potter.

Pentru a proteja identitatea celor două persoane, autorul cărţii nu a păstrat numele lor reale, însă susţine că povestea din spatele acestor evenimente este complet inspirată din realitate.

În vara anului 2009, Osmond şi Potter au ucis 75 de insurgenţi talibani în timpul unei misiuni de 40 de zile. Cea mai mare distanţă de la care acestia au reuşit să îşi doboare inamicii a fost 1430 de metri.

Maiorul Mark Gidlow-Jackson i-a caracterizat pe cei doi ca „esenţa a ceea ce înseamna să fii un lunetist”.

 ”Cei doi sunt dedicati profesiei lor. Ambii sunt tăcuţi, calmi, doi dintre cei mai de treabă oameni din companie, dar şi cei mai periculoşi”, a adăugat comandantul companiei.