Două persoane au murit, zeci sunt dispărute și mii au fost forțate să-și evacueze casele din sudul Germaniei, după ce ploile torenţiale au provocat inundaţii severe care au lăsat pagube semnificative în urma lor.
Un pompier în vârstă de 22 de ani a murit atunci când barca gonflabilă în care se afla echipa sa de salvare s-a răsturnat pe râu lângă Pfaffenbach an der Ilm, la 50 km de München. Cadavrul unei femei care dispăruse sâmbătă a fost găsit de salvatori în pivnița casei sale din Bavaria Superioară.
Rețeaua feroviară națională, Deutsche Bahn, a sfătuit oamenii să evite călătoriile pentru propria lor siguranță și să elibereze șoselele pentru echipele de salvare.
Există, de asemenea, îngrijorarea că și campionatele de fotbal Euro 2024, pe care Germania urmează să le găzduiască în două săptămâni, ar putea fi afectate de inundații.
Deși nu vor avea loc meciuri în zonele inundate, drumurile avariate și întreruperea legăturilor feroviare din jurul München, Nürnberg și Stuttgart ar putea afecta transportul pentru sute de mii de fani ai fotbalului în timp ce aceștia călătoresc către alte locații din întreaga țară.
Un baraj de pe râul Paar, un afluent al Dunării, a fost spart luni în trei locuri, ceea ce a determinat autoritățile să ordone oamenilor să se mute la etajele superioare ale caselor pentru a aștepta salvarea cu barca și elicopterul.
Orașul istoric Regensburg de pe Dunăre, cu o populație de 150.000 de locuitori, a anunțat starea de urgență, deoarece apa a atins un punct critic, pe fondul temerilor că potopurile record din 2013 și 2002 ar putea fi repetate.
Armata germană și organizația națională de ajutor, THW, se află în zonă, ajutând la salvarea oamenilor și la depășirea obstacolelor periculoase.
Cancelarul, Olaf Scholz, a călătorit luni în Bavaria Superioară cu ministrul de Interne, Nancy Faeser, și a vizitat zonele afectate de inundații alături de liderul Bavariei, Markus Söder, oprindu-se la Markt Reichertshofen unde au fost fotografiați inspectând pereții de saci de nisip.
Scholz și-a exprimat recunoștința față de miile de salvatori, spunând că „au încercat să împiedice un dezastru și să salveze vieți”. El a promis sprijinul guvernului central pentru a ajuta zonele inundate.
El a adăugat că inundațiile devin din ce în ce mai frecvente în Germania, subliniind că aceasta este a patra oară când vizitează o regiune afectată de inundații în acest an. „Acest lucru arată cum s-a schimbat situația din cauza schimbărilor climatice”, a spus el.
Reprezentanții fermierilor au avertizat că apele inundațiilor ar putea avea un impact devastator asupra recoltei din acest an.
Ecologiștii au cerut o mai mare disponibilitate în rândul politicienilor și a populației în general de a recunoaște legătura dintre ploile abundente, inundații și schimbările climatice.
Faeser, ministrul de Interne, a spus că impresia ei este că mecanismele efortului de salvare s-au îmbunătățit de la inundațiile devastatoare din regiunea Ahrtal din Renania Palatinat în urmă cu trei ani, atunci când 135 de persoane și-au pierdut viața și aproximativ 17.000 de persoane au rămas fără adăpost.
Unii lideri politici cer introducerea unei prime de asigurare împotriva inundațiilor bazată pe solidaritate pentru toate gospodăriile din Germania, indiferent dacă acestea se află sau nu în zone cu risc ridicat de inundații.