Donatorii din zeci de țări se reunesc la Paris pentru a strânge bani care să-i ajute pe cetățenii din Ucraina să treacă peste iarnă

Donatorii din zeci de țări se reunesc la Paris pentru a strânge bani care să-i ajute pe cetățenii din Ucraina să treacă peste iarnă
Civilii, în timp ce părăsesc orașul Mariupol din Ucraina / Foto: Hepta.ro

Zeci de țări și organizații internaționale se reunesc marți pentru un nou efort financiar menit să ajute ca Ucraina să se poată hrăni și încălzi iarna aceasta și să poată rezista în fața bombardamentelor aeriene susținute ale Rusiei, care vor arunca milioane de oameni în frig și întuneric în timpul iernii.

Zeci de milioane de euro vor fi trimise cât mai repede în zonele afectate de atacurile aeriene

O conferință internațională a donatorilor de la Paris ar urma să strângă și să ajute la coordonarea mai multor zeci de milioane de euro pentru ajutor – atât financiar, cât și în natură – care vor fi trimise rapid în următoarele săptămâni și luni în Ucraina pentru a ajuta populația civilă asediată să supraviețuiască temperaturilor scăzute și nopților lungi ale iernii.

În mod specific, întâlnirea se va concentra pe sprijinirea Ucrainei pentru a face față nevoilor sale de apă, energie, alimente, sănătate și transport în următoarele luni, până la sfârșitul lunii martie.

Organizatorii francezi ai reuniunii spun că această campanie de ajutor va trimite, de asemenea, un mesaj Rusiei despre comunitatea internațională care este alături de Ucraina împotriva atacurilor aeriene, care au afectat rețeaua electrică ucraineană și alte infrastructuri cheie.

Suedia a fost printre primele națiuni care a promis la reuniune că va trimite mai mult ajutor. Ministrul de comerț exterior, Johan Forssell, a anunțat o contribuție de 55 de milioane de euro pentru ajutor umanitar și pentru reconstrucția școlilor, spitalelor și a infrastructurii energetice.

Președintele francez Emmanuel Macron și președintele ucrainean Volodymyr Zelenski, care participă de la distanță prin legături video, vor deschide conferința cu discursuri.

Conferința este cel mai recent efort diplomatic legat de Ucraina, susținut de Macron.
De asemenea, întâlnirea are ca scop instituirea unui sistem de coordonare a ajutorului internațional în această iarnă, în oglindă cu modul în care națiunile occidentale care furnizează arme își coordonează sprijinul militar.

Organizatorii francezi ai conferinței spun că se așteaptă ca peste 45 de națiuni și 20 de instituții internaționale să participe.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:08 - Președintele CNCD, despre scandările xenofobe de la meciul Sepsi – FCU Craiova: „Stadioanele nu sunt un loc în care să permitem astfel de comportamente de incitare la ură și discriminare” (VIDEO)
23:36 - Șercan, despre Ciucă, Bode și restul plagiatorilor: Ei încearcă să-și poleiască incompetența cu titluri academice obținute prin fraudă, apoi sunt dispuși să demoleze principii și instituții pentru a șterge orice responsabilitate (VIDEO)
22:42 - Ramona Bruynseels s-a înscris în AUR. Ea a candidat în 2019 la președinție din partea formațiunii lui Dan Voiculescu și a spus în campanie că România și Rusia sunt „împreună parte a NATO”
22:18 - DSU a lansat versiunea actualizată a aplicaţiei destinate protecției civile. Raed Arafat: Oamenii să o studieze nu în timpul dezastrului, ci înainte, să vadă cum pot beneficia de ea cât mai mult posibil (VIDEO)
21:33 - Raed Arafat: Lumea a fost avertizată privind codurile de ninsori. Călătoriile trebuiau limitate / E greu de intervenit când e viscol deoarece „tu scoți zăpada și vântul o adune înapoi” (VIDEO)
21:08 - Bărbat arestat după ce a şantajat o femeie cu publicarea de imagini compromiţătoare. Câți bani i-a dat victima
20:47 - Patronul clubului Sepsi: Suporterii Craiovei au scandat numai lozinci rasiste și xenofobe, inclusiv împotriva lui Adrian Mititelu. Au venit pentru scandal
20:15 - Alegeri în Austria Inferioară: Partidul lui Nehammer a luat 39,9%. Formațiunea extremistă FPO se situează pe locul al doilea
19:38 - Întâlnire a liberalilor la Vila Lac, în contextul tensiunilor cu PSD. Nicolae Ciucă le-ar fi spus PNL-iștilor că „rotația se va face ca în protocol” și că „Guvernul a fost performant”
19:00 - Meci de coșmar pentru Ciprian Tătărușanu. Nota primită de român după ce a încasat 5 goluri de la Sassuolo