Economia Rusiei, cădere liberă în timpul discursului în care Putin a anunțat independența regiunilor separatiste din Ucraina

Economia Rusiei, cădere liberă în timpul discursului în care Putin a anunțat independența regiunilor separatiste din Ucraina
Acțiunile și rubla rusească, în cădere liberă, după ce Putin a recunoscut independența Donbasului (foto: twitter.com/TradersCom)

Rubla a scăzut vertiginos luni, în timp ce acțiunile s-au prăbușit la cel mai mic nivel de peste un an, când președintele rus Vladimir Putin a cerut recunoașterea imediată a două regiuni separatiste din estul Ucrainei, informează Reuters.

Putin a semnat un decret prin care recunoaște regiunile separatiste din estul Ucrainei ca entități independente.

Rubla a scăzut până la 80,0650 față de dolar în timpul lungului discurs televizat al lui Putin în fața națiunii, dar a redus unele pierderi când Putin și-a anunțat decizia, despre care a spus că va găsi sprijin în rândul poporului rus.

Până în 10 seara (ora României), rubla a scăzut cu 2,7% la 79,37 față de dolar. La începutul zile 1 dolar valora 76.1450 de ruble.

Față de euro, rubla a pierdut 2,6%, până la 89,79, după ce a atins chiar și 90,7850, un nivel văzut ultima dată în aprilie 2021.

twitter.com/TradersCom

Niciun activ rusesc nu a fost lăsat nevătămat, acțiunile s-au înregistrat în cascadă la cel mai scăzut nivel de la începutul lunii noiembrie 2020 și randamentele obligațiunilor, care se mișcă invers prețurilor, crescând la cel mai ridicat nivel din ianuarie 2016.

Indicele RTS denominat în dolari (.IRTS) a încheiat ziua pe negativ cu 13,2%, la 1.207,5 puncte, iar indicele rusesc MOEX bazat pe ruble (.IMOEX) a pierdut 10,5% până la 3.036,9 puncte.

Randamentele obligațiunilor de referință OFZ pe 10 ani ale Rusiei au atins un maxim de 10,64%.

Costul asigurării datoriei suverane a Rusiei împotriva incapacității de plată a crescut, de asemenea, la cel mai ridicat nivel de la începutul anului 2016, iar obligațiunile suverane în dolari ale Moscovei și Kievului au scăzut.

Analistii Goldman Sachs au declarat că riscurile geopolitice rezultate din conflictul dintre Ucraina si Rusia incep sa aiba un impact semnificativ asupra activelor globale.

„Pe această bază, ultimele noastre estimări ar pune prima de risc din recenta escaladare la 9%, pe baza prețurilor de închidere de vineri”, a informat Goldman Sachs.

Urmăriți B1TV.ro și pe