Elveţia: Referendum privind dreptul la sinucidere asistată pentru cetăţeni străini

Elveţia: Referendum privind dreptul la sinucidere asistată pentru cetăţeni străini

Locuitorii din Zurich votează duminică pentru a decide, într-un referendum, dacă autorităţile trebuie să le permită în continuare cetăţenilor străini să beneficieze de prevederile legii elveţiene privind sinuciderea asistată, informează AFP.

Iniţiativa împotriva „turismului morţii”, lansată de partidele conservatoare din Uniunea Democratică Federală (UDF) şi Partidul Evanghelic (PEV), propune ca, pentru a beneficia de dreptul la sinucidere asistată, cetăţenii străini să facă dovada faptului că au locuit cel puţin un an în cantonul Zurich.

Totuşi, această iniţiativă are puţine şanse de adoptare, întrucât PEV şi UDF sunt partide minoritare, iar marile partide le-au recomandat susţinătorilor să voteze împotriva moţiunii.

În Elveţia este autorizată acordarea de asistenţă pentru sinucidere în situaţia în care aceasta nu se bazează pe motive „egoiste”.

Ajutorul nu poate fi acordat decât în mod pasiv, prin procurarea de medicamente care permit unei persoane să-şi pună capăt vieţii, în timp ce asistenţa activă – ajutor acordat unei persoane pentru a lua sau administra un produs – este interzisă.