Emmanuel Macron, după discuția cu Vladimir Putin: Moscova trebuie să primească garanții „concrete” de securitate / Președintele Rusiei: „Extinderea NATO e un risc pentru întreaga lume, nu doar pentru noi” (VIDEO)

Emmanuel Macron, după discuția cu Vladimir Putin: Moscova trebuie să primească garanții „concrete” de securitate / Președintele Rusiei: „Extinderea NATO e un risc pentru întreaga lume, nu doar pentru noi” (VIDEO)
Foto: Hepta - DPA Images

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat, după cinci ore de discuții la Moscova cu omologul său rus, Vladimir Putin, că e nevoie de o nouă ordine de stabilitate în Europa, dar împărțirea continentului în sfere de influență nu poate fi acceptată, deoarece ar genera noi tensiuni. Macron a vorbit inclusiv despre „garanții concrete” pentru asigurarea ordinii în Europa. La rândul său, Putin a subliniat că Moscova va face tot ce poate pentru menținerea păcii. Pe de altă parte, el a criticat dur extinderea NATO spre est.

Emmnuel Macron, declarații după discuția cu Vladimir Putin

După întâlnirea de la Moscova, Macron și Putin au avut o conferință de presă comună.

Președintele Franței a punctat că ambii sunt conștienți de „gravitatea situației” și de necesitatea, spre binele tuturor, de a fi găsită calea spre păstrarea păcii.

„Am avut discuții fructuoase, substanțiale, concentrate pe tensiunile actuale și căile de dezescaladare, cum ar fi garanțiile ce pot asigura securitatea și stabilitatea în Europa. (…) Nu putem risca să vedem spectrul confruntării și al instabilității revenind în Europa (…). Mereu e ușor să începi un conflict, dar e mult mai greu să-l termini și să construiești pacea durabilă”, a continuat Macron.

Acesta a mai spus că există puncte convergente între Rusia și Franța, deci în săptămânile viitoare vor fi intensificate eforturile diplomatice pentru ca acestea să fie folosite.
Emmanuel Macron a afirmat apoi că ei doresc să există stabilitate și securitate în Europa, prin urmare Rusiei ar trebui să i se propună „garanții concrete de securitate”.

„Președintele Putin m-a asigurat de disponibilitatea sa de a se angaja în această logică și de dorința sa de a menține stabilitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. (…) I-am spus președintelui Putin despre îngrijorările mele legat de trupele ruse din Belarus, dar m-a asigurat că nu se întămplă nimic”, a mai adăugat președintele francez.

Declarațiile lui Vladimir Putin după întânirea cu Emmanuel Macron

La rândul său, Putin a calatogat drept „utile” discuțiile cu Macron, dar a ținut să amintească de condițiile pe care Moscova le pune pentru o dezescaladare a crizei – oprirea extinderii NATO și limitarea echipamentelor militare și trupelor alianței la țările în care existau înainte de 1997.

Vladimir Putin a mai spus că nu înțelege criticile Occidentului vizavi de prezența trupelor ruse la granițele Ucrainei, de vreme ce și NATO are trupe în apropierea granițelor Rusiei:

„Vreți garanții de securitate pentru Ucraina, dar nouă cine ne oferă aceste garanții?! Extinderea NATO reprezintă un risc pentru întreaga lume, nu doar pentru Rusia. Să nu se aducă rachete la granițele noastre! Dacă NATO e defensivă, așa cum spune, de ce încalcă principiile din 1997?”.

Liderul de la Kremlin a mai afirmat că Macron are „anumite idei” ce pot sta la baza unui pogres comun. Nu a dat, însă, detalii.

„De partea noastră, vom face tot ce putem pentru a găsi compromisurile necesre care să poată mulțumi pe toată lumea”, a mai declarat Vladimir Putin.

De asemenea, acesta a punctat că nici el, nici Macron nu vor un război între NATO și Rusia care „nu ar avea niciun câştigător”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
17:35 - Meta dezactivează rețeaua de propagandă rusă. În centrul operaţiunii se află circa 60 de site-uri care imitau site-urile unor media cunoscute
17:32 - Ştefan Bănică Jr., Emilia Popescu, Pavel Bartoş și Demeter Andras, la lansarea ”Aplauze pentru poet 2022”, un proiect inedit de promovare a poeziei româneşti (VIDEO, FOTO)
17:30 - Un fost antrenor din Liga 1, actualmente selecționer, a fost suspendat din funcție pentru o abatere sexuală / Un jucător l-a reclamat
17:22 - S-au închis urnele: rușii numără „voturile” de la referendumurile ilegale cu soldații la ușă. Kremlinul anunță deja rezoltate de peste 90% în favoarea anexării
17:15 - Europa este pregătită să treacă prin iarnă fără gaz rusesc
17:10 - Universitatea din București, reacție la noile acuzații de plagiat aduse ministrului Sorin Cîmpeanu: E necesară o analiză realizată de îndată de instituțiile statului. Condamnăm orice acțiune care încalcă etica și integritatea academică
17:03 - O coaliție anti-migrație câștigă alegerile în Italia. Românii, în pericol să fie trimiși acasă?
16:58 - Un tânăr mobilizat de Putin în Ucraina și-a dat foc pentru că „nu vrea să se ducă pe front”
16:54 - Litoralul românesc, o dezamăgire și în acest an / Pe ce loc se află acesta în topul destinațiilor de care turiștii nu au fost mulțumiți
16:46 - Deputații au votat majorarea salariilor pentru primari și alți aleși locali. „Îmbuibare e cuvântul de ordine al acestei dezbateri”