Eroii Japoniei: 50 de muncitori ţin reactoarele de la Fukushima sub control

Eroii Japoniei: 50 de muncitori ţin reactoarele de la Fukushima sub control
Exploziile repetate de la Centrala nucleară din Fukushima au determinat Compania de electricitate din Tokyo, operatorul centralei, să-şi retragă aproximativ 800 de angajaţi de la uzină. Au rămas doar 50 de...

Exploziile repetate de la Centrala nucleară din Fukushima au determinat Compania de electricitate din Tokyo, operatorul centralei, să-şi retragă aproximativ 800 de angajaţi de la uzină. Au rămas doar 50 de angajaţi care fac eforturi disperate să ţină sub control reactoarele, fiind nevoie să pompeze apă de mare în sistemul de răcire, pentru a evita supraîncalzirea.

Potrivit New York Times, cei 50 de angajaţi rămaşi sunt supuşi unor vapori radioactivi foarte periculoşi, întrucât măsurătorile de marţi din  jurul centralei, au arătat un nivel  al radiaţiilor foarte mare.

Potrivit specialiştilor, chiar şi şapte minute de expunere la asemenea radiaţii, ar atinge maximul de radiaţii la care un angajat al unei centrale este supus un an întreg. O expunere de 75 de minute ar duce la îmbolnăvire.

Autorităţile japoneze au declarat că dacă toţi angajaţii ar părăsi Centrala nucleară din Fukushima, toate reactoarele s-ar topi, lucru care ar duce la o catastrofă, cu radiaţii colosale, depăşind ca gravitate evenimentele de la Cernobâl.

Directorul centrului de cercetări radiologice de la Universitatea din Columbia, David Brenner, a declarat pentru BBC că muncitorii care au rămas la centrală “sunt supuşi unui risc major” şi că ei “sunt deja eroi”, suferind expuneri la radiaţii foarte mari.