„Este Cupa Mondială pe altă planetă?”. Chinezii sunt iritați de imaginile de sărbătoare din Qatar și pun la îndoială politica zero-Covid

„Este Cupa Mondială pe altă planetă?”. Chinezii sunt iritați de imaginile de sărbătoare din Qatar și pun la îndoială politica zero-Covid
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Liau Chung-ren

Presa chineză de stat a acordat o atenție uriașă Cupei Mondiale în această săptămână, însă meciurile alimentează frustrarea oamenilor din țară. Nu numai că selecționata chineză nu s-a calificat la turneu, dar telespectatorii sunt iritați și de imaginile cu cei care se adună în număr mare în Qatar și sărbătoresc fără mască, potrivit BBC.

Chinezii pun la îndoială politica zero-Covid, în contextul Cupei Mondiale

Mulți au folosit Cupa Mondială pentru a se plânge în online de actualele strategii ale Chinei. Țara menține politica zero-Covid, care prevede plasarea sub lockdown a unor comunități în care cazurile de îmbolnăvire sunt singulare.

China se confruntă în prezent cu cel mai mare focar din ultimele luni, iar lockdown-urile localizate s-au înmulțit în ultimele două săptămâni. În 24 de ore, autoritățile chineze au depistat peste 28.000 de cazuri noi.

Fotbalul este foarte popular în China, iar președintele Xi Jinping este microbist și spunea în trecut că visează că țara sa va câștiga Cupa Mondială.

În aceste condiții, meciurile sunt transmise de televiziunea națională CCTV, iar presa de stat caută să amplifice „prezența” Chinei. Spre exemplu, The Global Times vorbește despre produsele chineze de la eveniment.

Cu toate acestea, este evident că sărbătoarea e marcată de COVID-19. În marile orașe, focarele au dus la închiderea afacerilor neesențiale, iar oamenii sunt îndemnați să își limiteze deplasările.

Mulți urmăresc Cupa Mondială și se simt izolați. Astfel, pe aplicația WeChat s-a răspândit rapid o scrisoare deschisă în care este pusă la îndoială politica zero-Covid și este ridicată întrebarea dacă sunt China și Qatar „pe aceeași planetă”. În cele din urmă, scrisoarea a fost cenzurată.

Comentarii similare se regăsesc pe rețeaua socială Weibo, acolo unde diverși utilizatori chinezi spun că este „ciudat” să vezi sute de mii de oameni adunându-se laolaltă, fără să poarte măști sau să fie nevoie să arate dovada testării.

„Într-o parte a lumii, este carnavalul care e Cupa Mondială, iar în cealaltă sunt reguli să nu vizitezi locuri publice timp de cinci zile”, spune unul dintre ei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”