Discursul lui Vladimir Putin în fața parlamentului rus este discursul unui om disperat, care nu are ce oferi țării sale, o țară în care situația e tot mai precară și oamenii tot mai îngrijorați, a declarat liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Irina Petraru.
„E discursul unui om disperat, pentru că e evident că nu avea ce noutăți să aducă. (…) Toate elementele pe care le-a transmis până acum nu sunt elemente de noutate. Evident că e un discurs axat pentru publivul intern, dar și trimiterile la adresa Occidenului sunt aceleași de până acum.
Discursul nu e unul care să impresioneze pe nimeni. Arată mai mult a disperare care s-a așezat la Krmelin, că Putin nu mai poate prezenta decât aceste ”reușite” de etapă prin conflictul pe care l-a declanșat în Ucraina.
E vizibil deranjat de sancțiuni, de asta a și vorbit despre proiecte economice, despre ce urmează să facă în relația cu alți actori economici.
Dar discursul a fost discursul unui om disperat, care promite că va schimba starea de fapt din Rusia, care e destul de precară și evident lumea e tot mai îngrijorată. Peste 100.000 de morți nu e un bilanț care să aducă o oază de speranță de mai bine.
Dacă schimbăm anii, vedem că același discurs îl aveau și liderii sovietici: creionau o lume la care doar teoretic poți spera în realitate lucrurile sunt mult mai complicate”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.
În discursul său anual în fața parlamentului rus, Vladimir Putin a susținut că Occidentul a declanșat războiul, a încercat să îngenuncheze Rusia și să-i distrugă economia. El a mai afirmat că poporul ucrainean e ostaticul regimului de la Kiev, care e în slujba Vestului.
„Vestul va folosi pe oricine, teroriști, naziști, chiar și diavolul însuși, pentru a lupta împotriva Rusiei. (…)
O
ccidentul vrea să schimbe conflictul dintr-unul local în unul global. Existența Rusiei e în joc, dar înfrângerea țării noastre pe câmpul de luptă e imposibilă”, a mai declarat Putin.
El a anunțat apoi că Rusia își suspendă participarea la tratatul New START cu SUA, cel care limita arsenalele lor nucleare. În replică, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a spus că, prin această decizie, Moscova practic a demontat întreaga arhitectură de control al acestor arme.