Europa se pregătește de o iarnă sumbră, pe măsură ce al doilea val al pandemiei de COVID-19 începe să-și intre în ritm

Europa se pregătește de o iarnă sumbră, pe măsură ce al doilea val al pandemiei de COVID-19 începe să-și intre în ritm
foto: Pixabay

Mai mulți lideri europeni au avertizat că vine o iarnă sumbră, în condițiile în care resurgența focarelor de COVID-19 a forțat administrațiile naționale să introducă noi restricții în încercarea de a curba al doilea val pandemic, transmite Reuters.

Peste 42,9 milioane de persoane au fost confirmate cu infecție cu noul coronavirus la nivel global și în jur de 1,1 milioane au murit, potrivit bilanțului realizat de Reuters.

Vestea că un vaccin dezvoltat de Universitatea Oxford și AstraZeneca Plc a produs un răspuns imun atât în rândul persoanelor în vârstă, cât și la tineri a generat o oarecare doză de optimism pe măsură ce toamna se transformă în iarnă în emisfera nordică.

Cu toate acestea, Matt Hancock, secretarul britanic pentru Sănătate, a avertizat că un vaccin nu va fi disponibil pe scară largă până anul viitor și a subliniat că „încă nu suntem acolo”.

Peste 250.000 de decese legate de COVID-19 în Europa

Națiunile europene înregistrează noi recorduri negative. Franța a raportat în premieră peste 50.000 de cazuri noiduminică,iar continentul a depășit pragul psihologic de 250.000 de decese legate de COVID-19.

Guvernele naționale au încercat din răsputeri să evite măsuri de tip „lockdown”, care reușeau să curbeze boala la începutul anului cu prețul închiderii economiilor. În orice caz, creșterea numărului de cazuri noi le-a forțat să implementeze noi restricții.

Cancelarul german a avertizat că la orizont se întrevăd luni „foarte, foarte grele”, la o reuniune cu liderii din CDU, potrivit cotidianului Bild. Deși Germania a gestionat pandemia destul de bine comparativ cu alte țări din Europa, chiar și ea este traversată de o creștere a numărului de cazuri noi.

În Spania, unde au fost confirmate peste 1 milion de cazuri de COVID-19 de la izbucnirea crizei sanitare, premierul Pedro Sanchez a avertizat că țara se confruntă cu o situație „extremă” și a anunțat duminică reinstituirea stării de urgență, implementând ordine de rămânere în case pe timp de noapte la nivel local și interdicții de călătorii între regiuni în anumite cazuri.

Italia, cea mai afectată țară în fazele timpurii ale crizei sanitare în martie, a impus la rândul său restricții. Cinematografele și sălile de fitness se închid, restaurantele și barurile pot funcționa până la ora 6 PM, iar în anumite regiuni au fost introduse ordine de rămânere în case.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, luni, 2.844 de cazuri noi de COVID-19 la nivel național, astfel că numărul total al îmbolnăvirilor depistate pe teritoriul României a urcat la 212.492. Potrivit autorităților, 151.811 pacienți au fost declarați vindecați.