Executivul şi Parlamentul României, criticate dur într-un raport al Guvernului SUA

Executivul şi Parlamentul României, criticate dur într-un raport al Guvernului SUA
Foto: capital.ro

Potrivit Raportului privind Climatul Investițional al Departamentului de Stat al SUA, gradul ridicat de corupție, stagnarea reformelor privind companiile de stat, birocrația și lipsa de transparență în deciziile cu impact economic precum și probleme privind forța de muncă trebuie avute în vedere de potențialii investitori în România, potrivit stiripesurse.ro.

Raportul privind Climatul Investițional arată în cazul României o serie de progrese privind mediul de afaceri, dar și foarte multe puncte slabe ale țării în atragerea investițiilor străine.

„Deși a inițiat măsuri pentru a crește rolul consultării publice și al studiilor de impact ale reglementărilor propuse, Guvernul actual continuă să se folosească de ordonanțe de urgență pentru a adopta legislația, ca urmare a dificultății adoptării la timp a acesteia în Parlament”, se afirmă în documentul citat deProfit.ro.

Mai mult decât atât, Parlamentul nu se consultă și nu ia în considerare studii de impact când trebuie să adopte în domeniul economic.

„Corupția la toate nivelurile rămâne endemică, iar liderii politici ai țării nu au manifestat încă o voință politică necesară și consistentă pentru a combate în mod eficient această problemă”, susține raportul.

România trebuie să ia noi măsuri pentru a crește transparența, stabilitatea și predictibilitatea în luarea deciziilor cu impact în economie, dar și de măsuri pentru reducerea birocrației, dacă vrea să atragă noi investiții străine.

Legislația conține prevederi care au drept scop combaterea corupției. Agențiile cu responsabilități în domeniu reacționează greu în privința implementării legii, atunci când nu sunt chiar inactive. Raportul menționează însă activitatea DNA, care continuă cercetarea și trimiterea în judecată a cazurilor de corupție de la nivel mediu și înalt politic, precum și faptul că, anul trecut, ANAF a intensificat controalele privind fraudele la companiile private.

„Investitorii americani s-au plâns atât de corupția de la nivel guvernamental, dar și din mediul de afaceri, vama, primăriile și administrațiile financiare locale fiind cel mai frecvent menționate. În anumite cazuri, potrivit acestora, cererea de mită venită din partea autorităților de la nivelurile de jos sau de mijloc ale administrației a atins dimensiunea unei hărțuiri”, arată Raportul.

Mai mult, investitorii străini au reclamat și durata mult prea mare pentru a obține planuri urbanistice zonale, avize de mediu, titluri de proprietate, licențe și conectări la utilitățile publice.

„Noul Minister al Consultării Publice s-a angajat să crească transparența în procesul de decizie guvernamentală. Proiectele de acte normative supuse deciziei Guvernului sunt disponibile pe site-ul Secretariatului General al Guvernului, dar nu toate ministerele respectă această cerință”, este o observație a Raportului.

În raport mai este menționat faptul că Guvernul a luat în ultimii ani mai multe măsuri pentru a îmbunătăți sistemul de impozitare, pentru a crește transparența și pentru a consolida legislația care să atragă investitorii străini. O altă măsură pozitivă este decizia Guvernului de a vinde participați minoritare în unele companii de stat din sectoare cheie, precum cel al producerii și exploatării energiei.

În ciuda eforturilor, aplicarea guvernanței corporative în companiile cu capital de stat este aleatorie. Procesul de privatizare a stagnat în 2015 și 2016.

Potențialii investitori sunt sfătuiți să analizeze cu atenție, inclusiv prin consultanță legislativă, oportunitatea oricărei investiții.

„Investițiile care au legătură cu autoritățile publice, ministere, consilii locale sau primării, sunt în general mai complicate decât investițiile sau partaneriatele cu companii private românești. Marile contracte care implică Guvernul – în mod particular, parteneriatele public-privat și privatizarea principalelor companii de stat – pot fi blocate de interese politice și economice sau nu mai sunt puse în practică din cauza lipsei de coordonare dintre ministere”, afirmă Raportul.

Tags:
Ultima oră
00:06 - Fost ministru francez al justiției, inculpat pentru corupție și abuz de putere: Rachida Dati e cercetată pentru activitatea sa de avocat al Renault în vremea lui Carlos Ghosn, când era și eurodeputată
00:00 - Medicul Adrian Marinescu, despre a treia doză de vaccin anti-COVID: Să putem lua în calcul noile mutații
23:54 - Premierul Florin Cîțu: “Dacă mai e nevoie ne vom mai vaccina o dată”
23:20 - Valeriu Gheorghiță, despre eșecul campaniei de vaccinare: Cred că vorbim despre o problemă sistemică. Ține de încrederea populației în autorități și de educație
23:04 - Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat în septembrie. Primii bani ar putea veni în noiembrie, dar anumite proiecte ar putea începe mai devreme cu resurse de la buget și decontăm din PNRR
23:03 - Premierul Cîţu, despre afirmația ministrului Sportului la adresa Anei Maria Popescu: A fost un comentariu nefericit
22:35 - Valeriu Gheorghiță, despre valul 4 al pandemiei: Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație
22:26 - Valeriu Gheorghiță: Vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. Sunt analizate pe de o parte măsuri de motivare pentru vaccinare, iar pe de altă parte e luat în calcul un pachet de restricții (VIDEO)
22:12 - Valeriu Gheorghiță: „Este o prioritate să creștem numărul persoanelor vaccinate cu prima schemă”
22:00 - Florin Cîțu, despre declarația lui Ludovic Orban privind neatingerea țintei de vaccinare: M-a mâhnit