Experții americani în sănătate publică discută închiderea școlilor ca urmare a focarelor de Variola Maimuței

Experții americani în sănătate publică discută închiderea școlilor ca urmare a focarelor de Variola Maimuței
14 August 2024, Paraguay, Asunción: World Health Organization (WHO) logo is displayed on a smartphone in front of visual representation of test tubes labeled 'mpox'. WHO on 14 August 'has determined that the upsurge of mpox in the Democratic Republic of the Congo (DRC) and a growing number of countries in Africa constitutes a public health emergency of international concern (PHEIC) under the International Health Regulations (2005) (IHR).' Photo: Andre M. Chang/ZUMA Press Wire/dpa

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a clasificat recent variola maimuței ca o urgență de sănătate globală. Această decizie sporeste preocupările legate de răspândirea acestei boli și posibilele sale efecte asupra comunităților din întreaga lume, inclusiv asupra sistemelor educaționale. Măsurile de prevenție și educația publică rămân esențiale pentru controlul acestei boli.

Conform unor surse din presa americană, experții în sănătate publică din SUA nu anticipează că variola maimuței va determina închiderea școlilor așa cum s-a întâmplat în cazul pandemiei de COVID-19. Christina Hutson de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) a explicat că transmiterea virusului variolei maimuței este diferită: „Poți vedea leziunile de pe cineva. Dacă nu îi atingi direct, nu te vei infecta.”

În SUA, conform lui Carlos del Rio, profesor de medicină la Universitatea Emory, școlile nu se vor închide în cazul răspândirii variolei în țară. Michelle Taylor, ofițer de sănătate al Departamentului de Sănătate al orașului Shelby, Tennessee, a adăugat că nu există dovezi că virusul suferă mutații sau se răspândește într-un mod care ar determina închiderea școlilor. „Pe baza științei, pur și simplu nu cred că se va întâmpla asta,” a menționat Taylor.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, secretarul general al OMS, a subliniat că variola maimuței poate fi oprită și ținută sub control. Peste 100,000 de cazuri au fost raportate la OMS de la începutul epidemiei globale în 2022, cu o creștere fără precedent în Africa. Aceste date subliniază importanța măsurilor preventive, cum ar fi evitarea contactului direct cu persoanele infectate și monitorizarea atentă a simptomelor bolii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`