Experții nucleari: Oficialii japonezi ascund informații privind scurgerile radioactive

Experții nucleari: Oficialii japonezi ascund informații privind scurgerile radioactive
Experții nucleari se îndoiesc de informațiile oficiale japoneze în legătură cu accidentul nuclear care a avut loc la Fukushima, arată The Guardian."Acțiunile guvernului japonez nu corespund cu declarațiile lor....

Experții nucleari se îndoiesc de informațiile oficiale japoneze în legătură cu accidentul nuclear care a avut loc la Fukushima, arată The Guardian.

„Acțiunile guvernului japonez nu corespund cu declarațiile lor. Au evacuat 180.000 de oameni dar în același timp spun că nu sunt radiații. Sunt siguri că există aceste radiații dar nouă nu ne spun nimic”, a declarat cercetătorul nuclear independent John Large, citat de sursa meționată.

Mai mult, potrivit unor rapoarte, 17 aviatori care făceau parte dintr-un grup de salvare, au fost contaminați cu cel mai scăzut nivel de radiații, însă oficialii japonezi au refuzat să comenteze acest caz.

Site-ul The Guardian a arătat un document obținut de Wikileaks, în care reiese că deputatul japonez Taro Kono le spunea unor diplomați americani că ministerul de profil din Japonia ascunde accidente nucleare și evtiă să dea informații legate de costurile și problemele reale ascoiate industriei nucleare.

Taro Kono a mai declarat că guvernul japonez întotdeauna a încearcat să ascundă accidentele.

Potrivit sursei precizate, autoritățile japoneze și companiile nucleare au fost implicate într-o serie de mușamalizări. În 1995, au fost ascunse informații privind un incident care a avut loc la un reactor japonez, iar în 2002 președintele Tepco (compania care deține centrala Fukushima) împreună cu patru directori ai companiei și-au dat demisiile după ce au falsificat rapoartele de securitate.

Tags: