Exportatorii de grâu din Argentina sunt îngrijorați că vor rămâne fără clienți. Țara a autorizat comercializarea grâului modificat genetic

Exportatorii de grâu din Argentina sunt îngrijorați că vor rămâne fără clienți. Țara a autorizat comercializarea grâului modificat genetic
Exportatorii de grâu din Argentina sunt îngrijorați că vor rămâne fără clienți. Sursă foto: Pixabay

Argentina a devenit prima țară din lume care autorizează plantarea grâului modificat genetic. Țara este cunoscută ca fiind unul dintre cei mai mari exportatori de grâu, iar acum a autorizat comercializarea pe plan național a soiului de grâu modificat genetic HB4.

Cu toate acestea, semințele dezvoltate de firma de biotehnologie Bioceres nu vor fi disponibile imediat pe piață, ci va mai dura o vreme, potrivit Digi24.

Argentina va comercializa grâu modificat genetic

În 2020, Argentina a devenit prima țară care a aprobat un soi de grâu modificat genetic, iar în 2021 Brazilia a procedat similar.

„Vom continua producţia conform actualei scheme de conservare a identităţii soiului. Deocamdată, nu vom comercializa seminţele”, au declarat pentru Reuters surse din cadrul companiei, care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Acum, INDEAR, care face parte din grupul Bioceres, este autorizatî să comercializeze seminţele, produsele şi produsele secundare derivate din aşa numitul grâu IND-ŘŘ412-7.

Exportatorii de grâu se tem că mulți clienți vor refuza să mai cumpere cereale din Argentina

Exportatorii de grâu și-au exprimat îngrijorarea că mai mulți clienți vor refuza să mai cumpere cereale din Argentina, odată cu autorizarea comercializării grâului modificat genetic.

Aceste reglementări provoacă riscuri comerciale majore. Consecinţele economice ale eventualelor pierderi ale cotei de piaţă vor reveni Ministerului Agriculturii şi firmei Bioceres”, susţin exportatorii de cereale şi seminţe din Argentina.

Recolta din acest an este estimată la 19 milioane de tone, conform datelor Rosario Grains Exchange.

Urmăriți B1TV.ro și pe