Fenomenul „apei moarte” care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt „în gol”

Fenomenul apei moarte care i-a îngrozit pe specialişti: vapoarele se opresc brusc, iar motoarele învârt în gol

Un fenomen pe cât de misterior, pe atât de periculos, a pus pe gânduri oamenii de ştiinţă. Curiozitatea se numeşte „apă moartă” şi împiedică vapoarele să mai înainteze.

Navele se blochează în ape, deşi motoarele funcţionează

Specialiştii au observat că, în aceste zone, vapoarele, pur şi simplu, se împotmolesc, iar motoarele învârt „în gol”. Chiar dacă ele funcţionează perfect, nu pot ajuta nava să înainteze.

„Apa moartă” poate opri vapoarele dotate şi cu cele mai performante motoare. Acest fenomen ciudat a fost observat încă din anul 1893, de către exploratorul norvegian Fridtjof Nansen. Pe atunci, în Arctica, nava lui s-a oprit brusc şi n-a putut s-o mai urnească din loc. Ceva o trăgea înapoi.

Specialiştii au explicat fenomenul „apă moartă”

În ultima sută de ani, oamenii de ştiinţă au încercat să explice fenomenul numit „apă moartă”. Specialiştii în mecanica fluidelor au ajuns şi la nişte concluzii: în respectivele zone, apa se mişcă precum o bandă transportatoare din cauza apariţiei stratificării apelor de diferite densităţi. Cauza? Salinitatea şi temperaturile scăzute.

Practic, circulaţia vapoarelor în „ape moarte” seamănă cu tentativa unei persoane de a urca pe o scară rulantă în coborâre sau invers, de a coborî pe o scară rulantă în urcare.

Tags:
Ultima oră
21:34 - Ludovic Orban, despre posibilitatea ca Cioloș să fie numit premier la schimb cu refacerea coaliției: „Asta e o glumă. Partidul cel mai puternic din coaliție dă premierul”
21:20 - Ludovic Orban: „Klaus Iohannis m-a desemnat de trei ori prim-ministru. M-ar fi desemnat și a patra oară dacă la negocierile din coaliție, dacă USR-PLUS m-ar fi preferat pe mine”
21:18 - Ludovic Orban: Noi nu mai avem posibilitatea statutară și legală să oprim Congresul PNL. Nimeni nu va intra în sală dacă nu are certificat verde (VIDEO)
21:08 - Ludovic Orban: „A fost un mandat foarte greu de președinte PNL. Partidul era demoralizat, nu era unit”
21:03 - Adidas nu îi va prelungi contractul lui Ilie Năstase, contract care data din 1972: „Așa i-au făcut și lui Messi”
20:51 - MAE, avertisment de călătorie pentru românii care călătoresc în Spania: Precipitații, furtuni și vânt de coastă
20:42 - Tanczos Barna, despre cazul Octavian Berceanu: Trebuie să creăm instituții care merg mai departe fără sincope și dacă un conducător bun părăsește corabia guvernării. Sper că săptămâna viitoare vor fi ape mai liniștite în coaliție (VIDEO)
20:36 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna, despre urșii care au terorizat Brașovul: „E perioada în care aceste exemplare se apropie din ce în ce mai mult de localități”
20:22 - Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Nu mai există acel fenomen de despădurire care s-a constatat acum 5 – 10 ani. A existat complicitate din partea multor organe care ar fi trebuit să protejeze pădurea
20:13 - Tanczos Barna, după discuția cu activistul de mediu bătut la Suceava: I-am spus că trebuie să avem tot timpul grijă să nu se întindă coarda foarte mult. Nu vom reuși niciodată să ne substituim organelor de anchetă (VIDEO)