Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi: „Cred că sistemul de la Moscova începe să pregătească psihologic terenul fie pentru un război de uzură, fie pentru o retragere” (VIDEO)

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi: Cred că sistemul de la Moscova începe să pregătească psihologic terenul fie pentru un război de uzură, fie pentru o retragere (VIDEO)
Sursa foto: Facebook

Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi a declarat miercuri seara în emisiunea Actualitatea, moderată de Tudor Mușat, că puterea de la Moscova pregătește terenul psihologic, fie pentru un război de rutină, fie pentru o retragere. Acesta a spus că deși occidentul se aștepta la un anunț important pe 9 mai, în timpul paradei de la Moscova, Putin nu a spus nimic:

„Acel discurs rămâne important pentru că nu a spus nimic. Asta arată că leadershipul rus este într-un moment de nihilism sau de paralizie. Mă îngrijorează poate un singur lucru, că nici măcar replicile voit acide pe care le dădea purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova nu mai sunt la zi. Despre orice discuție referitoare la negocieri de pace și ele au dispărut de pe radar. Totuși în cursul acestui conflict au avut loc două runde de negocieri găzduite de Turcia și unde Kuleba și Lavrov au putut să își vorbească.

Comunicarea politică la nivelul MAE rus era importantă. Nimeni nu spune că acum sunt toate condițiile pentru relansarea unor negocieri serioase. Dar nu prea mai primi semnale. Am văzut că atât discursul pro nuclear de pe televiziunile oficiale care acum 20 de zile s-a calmat. Au apărut în corul acestor purtători secundari de mesaj de la Moscova critici explicite la adresa incapacității militare a Federației Ruse, în ceea ce ei oficial numesc confruntarea cu NATO”.

Teodor Baconschi spune că Rusia seamănă tot mai mult cu un submarin, pentru că rupe toate legăturile cu occidentul:

„Cred că sistemul în ansamblul lui începe să pregătească psihologic terenul pentru fie un război de mică intensitate, un război de uzură în care să aibă loc doar hărțuieli, fie pentru pregătirea unei retrageri. Rusia seamănă din ce în ce mai mult cu un submarin. Nu mai vedem măcar că la nivel simbolic se păstrează punțile de legătură cu adversarii occidentali”.

Urmăriți B1TV.ro și pe