Franța face noi declarații privind drepturile de pescuit post-Brexit

Franța face noi declarații privind drepturile de pescuit post-Brexit
Foto: Brady Rogers

Ministrul francez al Afacerilor UE, Clément Beaune, a declarat că Parisul „va folosi acum limbajul forței” într-o escaladare a disputei privind drepturile de pescuit post-Brexit, în timp ce poliția maritimă franceză a confiscat un trauler britanic găsit în apele sale teritoriale fără licență, arată The Guardian

O navă a fost oprită în largul Le Havre la primele ore ale dimineții de joi, după care a fost redirecționată către chei și „predată autorității judiciare”, în timp ce o a doua a primit un avertisment verbal.

Într-o declarație, guvernul francez a spus că controalele din timpul sezonului de pescuit de scoici au fost de rutină, dar a recunoscut că au fost efectuate „în contextul discuției cu Regatul Unit și Comisia Europeană privind licențele”.

Trauler britanic, reținut de către autoritățile de la Paris

Traulerul a fost identificat ulterior drept Cornelis Gert Jan, de către un purtător de cuvânt al Organizației Producătorilor de Pește de Sud-Vest.

Guvernul francez a fost înfuriat în ultimele luni de răspunsul autorităților din Marea Britanie și Jersey la cererile post-Brexit de la navele de pescuit franceze pentru permise pentru apele sale, care sunt reglementate de acordul comercial UE-Marea Britanie convenit în Ajunul Crăciunului trecut.

Conflictul a explodat miercuri, când Parisul a declarat că va interzice ambarcațiunile de pescuit britanice debarcarea fructelor de mare în porturile cheie de marți, dacă nu vor primi licențe suplimentare pentru navele franceze și a promis că va impune controale oneroase asupra comerțului trans-canal.

1.700 de nave UE au primit licență

Regatul Unit a susținut că 1.700 de nave UE au primit acum licență pentru a pescui în apele Regatului Unit și că 98% din cererile de licențe de pescuit au fost acordate.

Ministrul maritim francez, Annick Girardin, a acuzat Marea Britanie că răspândește dezinformări. „Cifra de 98% din licențele acordate de Regatul Unit europenilor este falsă”, a spus ea. „Doar 90,3% au fost. Evident, cei 10% care lipsesc sunt pentru francezi… Au trecut nouă luni de când pescarii francezi nu mai pot lucra. Este o încălcare a semnăturii lor de către britanici. Ajunge!”

Ultima oră
19:40 - Testare pentru toate persoanele care sosesc în Marea Britanie. Condițiile de intrare în țară, înăsprite după depistarea unor infectări cu varianta Omicron
19:20 - Șeful WTA, profund îngrijorat că Shuai Peng ar fi „cenzurată”. Tenismena dispăruse săptămâni întregi după ce a acuzat un fost vicepremier al Chinei că ar fi violat-o
18:52 - Viktor Orban, scrisoare de felicitare pentru Nicolae Ciucă: Pandemia a arătat că Ungaria și România pot conta întotdeauna una pe cealaltă / Premierul ungar, încântat de prezența UDMR la guvernare
18:32 - Circa 62.000 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 7,71 milioane au primit măcar o doză în cele 11 luni scurse de la debutul campaniei
18:14 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
17:07 - Metrorex, informații despre circulația metroului din București în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie
16:57 - Adriana Pistol (CNSCBT): În România există șapte laboratoare care efectuează secvențieri. Spitalel Covid, alertate să recolteze probe pentru depistarea variantei Omicron (VIDEO)
16:30 - Marea Britanie a depistat două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană, așa-numita variantă Omicron
16:26 - Joe Biden plănuiește să discute cu Volodimir Zelenski și Vladimir Putin despre comasarea trupelor ruse la frontierele Ucrainei
16:16 - Virgil Popescu: IMM-urile să înceapă depunerea cererilor pentru compensarea facturilor la electricitate și gaze