„Funeraliile limbii române”. Românii din Cernăuți protestează împotriva noii legi a educației din Ucraina

„Funeraliile limbii române”. Românii din Cernăuți protestează împotriva noii legi a educației din Ucraina

Conducerea societăților culturale românești din regiunea Cernăuți intenționează să protesteze, pe 17 octombrie, în fața sediului Administrației Regionale de Stat Cernăuți și să organizeze așa-numite „funeralii ale limbii române”.

Protestul lor este îndreptat împotriva noii Legi ucraineane a Educației, scrie portalul de știri BukNews preluat deRADOR,citând surse proprii.

La protest, românii din Cernăuți vor scanda că li se încalcă drepturile și vor condamna „politica anti-românească a Kievului”, potrivit acelorași surse.

Reprezentanții Administrației Regionale de Stat Cernăuți se declară surprinși de comportamentul lipsit de logică al liderilor societății românești din regiune care, înainte de promulgarea Legii educației, au refuzat în mod categoric să aibă întâlniri cu autoritățile din domeniul educației, pentru a propune soluții la această problemă.

Noua Lege a Educației din Ucraina, adoptată la începutul lunii septembrie și promulgată de președintele Poroșenko, limitează predarea în limba maternă. Legea afectează comunitatea de români din Ucraina, dar și pe cea maghiară.

Comunitatea românească din Ucraina i-a solicitat președintelui Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând că duce la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.

Românii din Ucraina au trimis o scrisoare și președintelui Klaus Iohannis, dar acesta nu le-a răspuns, potrivit Activenews.