Gen. Alexandru Grumaz: Probabil în următorii 1-2 ani, Belarus va fi parte integrantă a Rusiei. Lucrurile sunt foarte complicate din punct de vedere geopolitic, nu vorbim de arestarea unui jurnalist (VIDEO)

Gen. Alexandru Grumaz: Probabil în următorii 1-2 ani, Belarus va fi parte integrantă a Rusiei. Lucrurile sunt foarte complicate din punct de vedere geopolitic, nu vorbim de arestarea unui jurnalist (VIDEO)
foto: Facebook @ Alexandru Grumaz

Alexandru Grumaz, general locotenent în rezervă, a explicat că Belarus se îndreaptă spre Rusia și că Forțele aeriene belaruse deja se incorporează treptat în cele rusești. Deturnarea avionuluicomercial, spune expertul, vine în contextul în care urmează întâlnirea Biden-Putin și vorbim despre o zonă de conflict, aflată în apropiere de enclava rusă strategică Kaliningrad, care este „plină de echipamente militare de ultimă generație”, astfel că interpretarea geopolitică a incidentului este una foarte complexă.

Gen. Alexandru Grumaz, despre relația Belarus-Rusia și deturnarea avionului Ryanair

Întrebat de Tudor Barbu la „Se întâmplă acum!”, marți, pe B1 TV, dacă putem spune că o țară, fie ea chiar și una condusă de dictatorul Lukașenko, dă jos un avion comercial cu 170 de oameni la bord doar pentru a aresta un blogger, Alexandru Grumaz a afirmat: „Este o operațiune mai complexă și ceea ce se întâmplă acum este foarte interesant, pentru că ne aflăm într-o zonă de conflict, într-o zonă în care trebuia să se desfășoare anul acesta, în toamnă, exercițiul militar Zapad-2021. Suntem aproape de Kaliningrad, de enclava rusă plină de echipamente militare de ultimă generație, inclusiv rachete Iskander care pot duce încărcătură nucleară”.

„De asemenea, Moscova identifica aici două soluții de avarie. Vorbim de războiul de cucerire a Ucrainei și menținerea la putere a unui nebun respins de lumea civilizată în Belarus”, a adăugat generalul român.

Întrebat ce a vrut Moscova să demonstreze lumii prin decizia pe care i-ar fi pus-o în brațe lui Lukașenko, el a răspuns spus: „Ne aflăm în contextul în care urmează la Geneva întâlnirea Putin-Biden. A avut deja loc discuția dintre Patrușev și Sullivan, cei doi consilieri pe probleme de securitate ai celor doi președinți, și atunci ce facem – se pare că este o reîmpărțire a zonei care cuprinde nordul continentului. (…) Belarusul se îndreaptă spre Rusia, deci probabil în următorii 1-2 ani va fi parte integrantă a Rusiei, deja Forțele aeriene ale Belarusului se incorporează treptat în Forțele aeriene ale Rusiei. E foarte clară această operațiune”.

„Vă mai spun un lucru, deasupra Belarusului zboară 2.000 de avioane europene în fiecare săptămână. De asemenea, Belarusul are posibilitatea de a deține baze rusești de aviație în zona respectivă. Să nu uitați un lucru, Zapad-2017, un exercițiu similar cu cel de acum, în Estonia, Letonia și Lituania a oprit convorbirile telefonice, a închis numărul 112 timp de câteva ore. Lucrurile sunt foarte complicate din punct de vedere geopolitic, nu vorbim de arestarea unui jurnalist. El a avut azil în Polonia și acum doi ani Lukașenko a solicitat să fie retrimis în Belarus. Va fi acuzat de terorism și probabil că va primi 15 ani de închisoare”, a mai afirmat Alexandru Grumaz.