Germania nerăbdătoare să poarte noi discuții comerciale cu SUA după alegerile de la jumătatea mandatului

Germania nerăbdătoare să poarte noi discuții comerciale cu SUA după alegerile de la jumătatea mandatului
Germania vrea să poarte noi discuții comerciale cu SUA după alegerile de la jumătatea mandatului, sursă foto: captură YT

Anunțul unor astfel de discuții din partea Germaniei este important, deoarece această țară a fost centrul protestelor publice împotriva negocierilor anterioare pentru un acord comercial cu SUA, anunță Politico.

Discuțiile au ca scop rezolvarea tensiunilor legate de concurența dintre SUA și Europa

Guvernul german dorește ca UE să intre rapid în discuții comerciale reînnoite cu SUA după alegerile de la mijlocul mandatului de marți, a declarat luni un purtător de cuvânt.

„Există o dorință de a purta conversații [cu administrația americană cu privire la un nou acord comercial] și de a avansa rapid”, a declarat purtătorul de cuvânt adjunct al guvernului, Christiane Hoffmann, reporterilor din Berlin, adăugând că acest lucru este important pentru guvernul cancelarului Olaf Scholz.

Întrebată dacă Berlinul crede că vor exista condițiile pentru începerea unor astfel de discuții după alegerile de la jumătatea mandatului, care se așteaptă să ducă la o slăbire a poziției politice a președintelui american Joe Biden, Hoffmann a spus: „Presupunem că putem negocia”.

În Germania au fost protestele publice cele mai puternice împotriva TTIP

Oficialii de la Berlin și-au exprimat anterior speranța că astfel de discuții comerciale ar putea contribui la rezolvarea tensiunilor tot mai mari legate de Legea americană de reducere a inflației, pe care Berlinul și Parisul, precum și alte capitale ale UE, o consideră că distorsionează concurența dintre SUA și Europa.

Sprijinul puternic pentru astfel de discuții comerciale venind din partea Germaniei, prima economie a UE, este semnificativ, deoarece această țară a fost centrul protestelor publice împotriva negocierilor anterioare pentru un acord cu SUA, Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), care s-a desfășurat între 2013 și 2016.

Discuțiile pentru TTIP au fost întrerupte în urmă cu aproximativ șase ani, deoarece sprijinul politic din partea Germaniei a dispărut, în special din partea Partidului Social-Democrat (SPD) al lui Scholz.

Alegerea fostului președinte american Donald Trump a dat în cele din urmă lovitura de grație TTIP.

Ministrul german de finanțe Christian Lindner, din partea Partidului Liber-Democrat (FDP), favorabil comerțului, care pledează de luni de zile pentru noi negocieri comerciale cu Washingtonul, a declarat luni pentru cotidianul german Welt că aceste negocieri reînnoite ar trebui să fie „nu o repetare a eforturilor eșuate ale TTIP, ci o consecință a schimbării situației mondiale și a noului parteneriat de valori”.

Urmăriți B1TV.ro și pe