Germania: Telefoanele solicitanţilor de azil vor fi verificate, în cazul în care există dubii în privinţa naţionalităţilor lor

Germania: Telefoanele solicitanţilor de azil vor fi verificate, în cazul în care există dubii în privinţa naţionalităţilor lor
Foto: nytimes.com

Guvernul german a elaborat un proiect de lege care dă dreptul autorităților să verifice telefoanele și să caute informații în calculatoarele solicitanților de azil, în cazul în care există dubii asupra naționalității lor – o inițiativă extrem de curioasă pentru o țară în care protecția datelor este foarte importantă, informează Reuters.

Potrivit proiectului, oficialii Biroului Federal pentru Migrare şi Refugiaţi vor primi autorizație de a cerceta telefoanele, tabletele și laptop-urile celor care solicită azil în Germania.

Oficialii BAMF au anunțat deja că mulți au prezentat documente false în speranța că li se va garanta statutul de azilant. Alții nu aveau deloc documente.
Ministrul de Interne, care a elaborat proiectul de lege alături de Ministerul Justiției, a estimat că mai bine de 50% dintre cele 280.000 de solicitări de azil depuse în 2016 ar fi trebuit analizate mai bine, inclusiv prin verificarea telefoanelor.

Acest lucru nu s-a întâmplat pentru că oficialii nu aveau dreptul legal. În schimb, ei nu au putut decât să apeleze la lingviști în încercarea de a stabili adevărata origine a solicitanților de azi.