Hillary Clinton: Vladimir Putin încearcă să ”rescrie” frontierele Europei de Est

Hillary Clinton: Vladimir Putin încearcă să ”rescrie” frontierele Europei de Est
Foto: telegraph.co.uk

Fostul secretar de Stat american, Hillary Clinton, a declarat, marți, la MOntreal, că preşedintele rus, Vladimir Putin, încearcă să „rescrie” frontierele Europei de Est şi că evitarea unui nou Război Rece depinde doar de el, relatează AFP.

„Logica lui Putin” în problema Crimeei este că locuitorii acestei regiuni alipite la Moscova, marţi, „sunt de etnie rusă, sunt rusofoni şi că întotdeauna au făcut parte din Rusia”, a declarat Clinton în cadrul unei conferinţe organizate de Camera de Comerţ din Montreal.

Această logică „ar putea să fie extinsă nu doar la alte părţi ale Ucrainei, ci şi la alte regiuni ale Estoniei, Lituaniei, Letoniei, Transnistriei. Există multe locuri în care se află oameni de etnie rusă sau rusofoni”, a subliniat ea.

După Ucraina şi Crimeea, alte ţări ar putea „să se confrunte cu un atac frontal rus”, a avertizat ea.

„Putin încearcă să rescrie frontierele Europei de după al Doilea Război Mondial”, a apreciat Clinton.

Fostul secretar de Stat american (2009-2013) a spus că „speră să nu se ajungă la un nou Război Rece”. „Nimeni nu vrea aşa ceva”, însă totul „depinde de Putin”, a adăugat ea.

 Clinton şi-a exprimat dorinţa de a vedea „o accelerare” a construirii oleoductelor între Azerbaidjan şi cele 28 de state membre UE. De asemenea, ea s-a pronunţat pentru explorarea zăcămintelor locale, precum gazele de şist din Polonia.

„Ruşii nu pot să vă intimideze decât atunci când sunteţi dependenţi de ei”, a afirmat ea.

În ceea ce priveşte Ucraina, Hillary Clinton a declarat că Guvernul de la Kiev trebuie susţinut mai mult şi a îndemnat Washingtonul să acorde un ajutor financiar mai mare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:56 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: “Ce sunt pedepsele karmice? Când și cum se aplică acestea (VIDEO)
23:33 - Directorul unei companii energetice publice germane participă ca observator la referendumul de anexare a provinciei Zaporojie la Rusia
22:55 - Planul lui Putin după anexarea teritoriilor din Ucraina: Kremlinul ar urma să introducă legea marțială și să interzică bărbaților să părăsească țara
22:21 - Marian Daragiu, vicepreședinte al Partidei Romilor și subsecretar de stat la Ministerul Educației: „Cazul Caracal a scos la iveală în primul rând o serie de disfuncționalități la nivel de instituții” (VIDEO)
21:43 - Xi Jinping, subiect de căutare pe rețelele sociale, în urma zvonurilor privind arestarea sa și o lovitură de stat în China (VIDEO)
21:26 - Continuă protestele în Rusia: Peste 700 de manifestanţi împotriva mobilizării lui Putin în războiul rus din Ucraina, arestaţi în 32 de oraşe
20:55 - Parlamentul rus ar urma să dezbată pe 29 septembrie alipirea la Rusia a provinciilor ucrainene ocupate
20:22 - Momente de panică pentru fratele lui Edi Iordănescu. Ambulanţa a intrat pe teren pentru a-i acorda îngrijiri medicale în CS Dinamo – FCSB 2
19:57 - Video complet cu bătaia dintre Anamaria Prodan şi Laurenţiu Reghecampf. Ce a declanșat conflictul și cum au ajuns cei doi să își împartă pumni
19:17 - Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 25 septembrie– 1 octombrie 2022. Nativii Taur au posibilitatea de a avea o expansiune incredibilă pe plan financiar (VIDEO)