Igor Dodon, președintele în exercițiu al Republicii Moldova, a declarat în ultima zi de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale că este nevoie de modificarea Constituției „pentru a interzice unirea”. „Pericolul unirii este real”, susține el, adăugând că, „dacă acum 15-20 de ani erau doar 5% – 8% unioniști, astăzi sunt mai mult de 25%”.
„Pericolul unirii este real. În ultimii ani, numărul celor care pledează pentru unirea cu România a crescut esențial. Dacă acum 15-20 de ani erau doar 5% – 8% unioniști, astăzi sunt mai mult de 25%. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că a avut loc furtul miliardului de dolari, pentru că e corupție. Oamenii nu neapărat își doresc unirea, dar li s-a făcut lehamite. Și când oamenii sunt nemulțumiți de ceva – caută soluții în altă parte. Imaginați-vă că această tendință va continua și, la o anumită etapă, adepții ideii de lichidare a Moldovei prin unirea cu România vor constitui, doamne ferește, 40-50 la sută. Va fi o catastrofă. Iată de ce trebuie modificată Constituția, pentru a interzice unirea”, a declarat Igor Dodon, vineri, într-un live pe blogul său, potrivit DW România.
Cu această ocazie, președintele pro-rus al Republicii Moldova a vorbit și despre posibilitatea unui război civil.
„Acum, în Constituție, scrie că Moldova poate fi lichidată. Această prevedere trebuie exclusă. În 2021, eu voi iniția această modificare a Legii Supreme. Trebuie să interzicem partidele care pledează deschis pentru lichidarea Republicii Moldova. De aceea, acest pericol există. Niște garanții, totuși, există. De exemplu, Autonomia Găgăuză are dreptul la autodeterminare… Adică, dacă Moldova dispare ca stat – Găgăuzia își poate proclama independența. Toți înțeleg că dacă, doamne ferește, cineva va merge pe acest scenariu, aici va exploda totul. Sudul, nordul țării și Transnistria niciodată nu vor accepta așa ceva. Aceasta va însemna război civil – un război cumplit, pentru că noi cu românii nu vom merge. Acest pericol există”, a spus Igor Dodon.
Igor Dodon a pierdut primul tur al alegerilor prezidențiale, care a fost câștigat de candidata pro-europeană Maia Sandu, astfel că, în 15 noiembrie, vom avea o reeditare a finalei din 2016, când actualul președinte reușea să se impună la o diferență de doar circa 70.000 de voturi.
Ela învinuit diaspora pentru înfrângerea sa din primul tur, spunând despre cei circa 1,2 milioane – 2 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova de peste hotare că reprezintă un „electorat paralel”. Diaspora a votat într-un procent covârșitor în favoarea Maiei Sandu.