În Finlanda, Grota lui Moș Crăciun se poate transforma rapid în adăpost împotriva bombelor

În Finlanda, Grota lui Moș Crăciun se poate transforma rapid în adăpost împotriva bombelor
Rovaniemi Sursa Foto: Youtube

În Finlanda parcul tematic al lui Moș Crăciun este pregătit să revină la funcția sa inițială – un adăpost de urgență în caz de atac.

Potrivit Reuters, zeci de mii de oameni vizitează în fiecare an parcul lui Moș Crăciun din orașul Rovaniemi din Laponia pentru a-l întâlni pe Moș Crăciun și a se fotografia cu el. Coridoarele subterane sunt deocamdată ocupate de scrisorile trimise Moșului, de școala de spiriduși, magazine de artizanat, pomi de Crăciun și reni. Scopul pentru care a fost ea construită este, însă, departe de a fi festiv, potrivit High North News.

Grota lui Moș Crăciun este de fapt unul dintre cele 50 de mii de buncăre construite după cel de-al Doilea Război Mondial

Săpat într-un deal, la o adâncime de aproximativ 50 de metri, adăpostul este echipat pentru a rezista la bombardamente sau chiar la un atac chimic sau nuclear și poate găzdui 3.600 de persoane. Are paturi de camping, truse de prim ajutor și chiar echipamente care să ajute la săparea unui alt tunel care să-i ajute pe cei adăpostiți să revină la suprafață în cazul în care construcția se prăbușește. Un puț independent asigură apa potabilă, deși, în caz de urgență, oamenii ar trebui să își aducă propria hrană.

Chiar dacă majoritatea obiectelor cu tematica de Crăciun ar urma să fie evacuate în cazul în care adăpostul ar trebui să fie folosit, unele jucării din magazinul de cadouri ar fi păstrate pentru copiii care ar fi nevoiți să se adăpostească acolo. Adăpostul pentru Moș Crăciun este doar unul dintre cele aproximativ 50.000 de adăposturi construite după cel de-al Doilea Război Mondial.

Toate pot fi transformate în decurs de doar câteva ore în locuințe de urgență pentru aproximativ 80% din populația de 5,5 milioane de locuitori a Finlandei. Cele mai multe adăposturi din Finlanda sunt private, deoarece, începând cu anii 1940, a fost impusă prin lege construirea acestora la baza fiecărei clădiri de apartamente.

Urmăriți B1TV.ro și pe