Ca urmare a alegerilor, Partidul Popular European (PPE) cere preşedinţia Comisiei Europene. Răspunsul socialiştilor

Ca urmare a alegerilor, Partidul Popular European (PPE) cere preşedinţia Comisiei Europene. Răspunsul socialiştilor
Foto: Facebook/ European Parliament

În urma rezultatelor înregistrate la alegerile europarlamentare, din intervalul vineri-duminică, Partidul Popular European (PPE) a cerut preşedinţia Comisiei Europene, relatează Agerpres.

„Am câştigat alegerile şi candidatul cap de listă al PPE, Manfred Weber, va fi preşedintele Comisiei. Fără PPE, nu există majoritate la nivelul partidelor democrate. Deci suntem gata, vom negocia şi, bineînţeles, vom apăra prima poziţie”, a declarat Joseph Daul, preşedintele PPE, a Bruxelles.

Germanul Udo Bullmann, liderul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilora respins, însă, această solicitare.

„PPE nu mai are forţa de a conduce Comisia (…) Nu mai poate pretinde că este liderul natural al majorităţii din Parlamentul European”, a spus Bullmann.

Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor este al doilea grup politic din Parlamentul European ca mărime, după PPE.

În ciuda solicitării Partidului Popular European (PPE), alegerile europarlamentare 2019 au înregistrat și cea mai importantă ascensiune a partidelor anti-europene din ultimii ani. Acesta este un semn îngrijorător pentru formaţiunile politice tradiţionale, mai ales că partidele extremise au urcat în preferinţele electoraului de la un tur de scrutin la altul. Iar acum, cu cel puţin cinci state europene dominate de partide populiste, extremiste şi cu o retorică anti-europeana, este de aşteptat ca şi influenţa lor să crească chiar în interiorul Partidului European.