Neapolis, un oraș antic roman a fost descoperit de arheologi pe fundul Mării Mediterane, în apropiere de țărmul Tunisiei, după o misiune de căutare care a durat șapte ani.
O așezare vastă veche de 1.700 de ani, a fost descoperită în largul coastei tunisiene după ani întregi de măsurători, explorări și cercetări arheologice. Specialiștii cred că orașul s-a scufundat după ce acesta și nordul Africii a fost lovit de un tsunami, în secolul al IV-lea. Același dezastru natural a distrus și o mare parte din orașul antic Alexandria din Egipt și a lovit și insula grecească Creta.
„Este o descoperire importantă”, a declarat liderul misiunii, Mounir Fantar, AFP joi, care confirmă teoria lui Marcellin despre soarta orașului.
Echipa a găsit străzi, monumente, dar și 100 de tancuri folosite pentru a face un condiment pe bază de pește, o delicatesă a vechii lumi romane. „Această descoperire ne-a permis să stabilim cu certitudine că Neapolis era un centru major pentru fabricarea garumului și a peștelui sărat, probabil cel mai mare centru al lumii romane”, a adăugat dl Fantar.
Înființată de fenicieni în secolul al IX-lea î.Hr., în Tunisia modernă modernă, civilizația antică din Cartagina sa transformat într-un mare imperiu comercial. Pe parcursul celor trei Războaie Punicice cu Roma, puterea sa a fost în cele din urmă slăbită și în cele din urmă supusă controlului roman în secolul al II-lea d.Hr.
INCREDIBIL! Un oraș antic roman a fost DESCOPERIT de arheologi pe fundul Mării Mediterane (VIDEO)
#DIRECT_ONE_zx47mf#