Guvernul României este determinat să susţină industria cinematografică din România, iar producătorii de film sunt invitaţi să realizeze co-producţii printr-o schemă de ajutor. Acesta este mesajul transmis de vicepremierul Ana Birchall cu ocazia participării la festivalului Ischia Global Film Music Fest.
Ischia Global Film Music Fest, unul dintre cele mai importante festivaluri din Europa, care reuneşte nume de prim-plan din industria internaţională a filmului s-a bucurat în acest an de o participare la vârf din partea României. Vicepremierul Ana Birchall a susţinut o prezentare prin măsurile oferite de Guvernul României pentru susţinerea industriei cinematografice.
„Guvernul României este determinat să susţină industria cinematografică, iar cele mai recente decizii demonstrează hotărârea noastră în acest sens şi fac din ţara noastră una dintre principalele destinaţii pentru realizarea co-producţiilor internaţionale, punând astfel în valoare atât talentul şi expertiza lucrătorilor din acest domeniu, precum şi frumuseţea meleagurilor româneşti. Am prezentat producătorilor şi reprezentanţilor marilor studiouri de producţie cinematografică schema de ajutor de stat adoptată de Guvernul Dăncilă, prin care ne propunem să stimulăm producţia de filme prin încurajarea iniţiativei private în domeniul creării, finanţării, producţiei şi distribuţiei de filme româneşti sau de filme realizate cu participare românească. De asemenea, am transmis tuturor producătorilor invitaţia de a veni şi de a valorifica oportunităţile pe care le oferă România în acest domeniu, invitaţie primită cu deschidere”, a afirmat Birchall, în cadrul sesiunii de dezbateri cu titlul „Focus on Romania”
La această prezentare au fost prezenţi şi regizorul şi producătorul Bobby Păunescu, cât şi preşedintele băncii BNL-BNP Paribas, Luigi Abete.
„Felicitări pentru această iniţiativă legislativă. Din experienţa din Italia vreau să subliniez importanţa stabilităţii standardului şi modului în care se va aplica în concordonţa cu reglementările actuale”, a subliniat Luigi Abete, conform publicaţiei ildenaro.it.
Prin schema de ajutor de stat destinată industriei cinematografice, România devine cea una dintre cele mai atractive destinaţii din Europa pentru coproducţia de filme.
Schema de ajutor de stat are caracter multianual şi se derulează până la data de 31 decembrie 2020, acoperind maxim 45% din cheltuielile eligibile pentru producţia de film efectuate pe teritoriul României. Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2018-2020.
Bugetul anual maxim al schemei este de 233 milioane lei, echivalentul a aproximativ 50 milioane euro. Bugetul maxim total este de 698 milioane lei, echivalentul a aproximativ 150 milioane euro.