Inspectorii nucleari au mers la uzina Zaporojie, în ciuda bombardamentelor din apropierea instalației. Ce au găsit acolo: „Sunt îngrijorat…”

Inspectorii nucleari au mers la uzina Zaporojie, în ciuda bombardamentelor din apropierea instalației. Ce au găsit acolo: „Sunt îngrijorat…”
Foto: Captură video/Twitter

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, Rafael Grossi, a declarat că echipa sa a reușit să adune „multe” informații în decurs de câteva ore, în timpul vizitei de joi de la centrala nucleară din Zaporojie, relatează CNN.

De asemenea, Grossi a declarant că reprezentanții AIEA vor rămâne prezenți acolo: „ Noi nu plecăm nicăieri. AIEA este acum acolo, la centrală, și nu se mișcă. Va rămâne acolo. Vom avea o prezență continuă acolo, la centrală”

Șeful AIEA este îngrijorat

Acesta a mai spus că va continua să își facă griji până când situația de la centrala din Zaporojie se va stabiliza.

„Sunt îngrijorat și voi continua să fiu îngrijorat în legătură cu centrala până când vom avea o situație mai stabilă, mai previzibilă. Este evident că integritatea fizică a centralei a fost afectată de mai multe ori din întâmplare și cu intenție.

Oriunde v-ați afla și orice ați crede despre acest război, există ceva ce nu trebuie să se întâmple și de aceea încercăm să punem în aplicare anumite mecanisme și să fim prezenți”, a precizat șeful AIEA.

Echipa a fost curajoasă, în apropiere focul era evident

Grossi descrie „situaţia destul de dificilă” a echipei sale, care a auzit tiruri intense în timpul călătoriei spre centrală şi traversând linia frontului.

„Artileria grea cu mitraliere, mortierele – de două sau trei ori au fost într-adevăr destul de îngrijorătoare, aș spune, pentru noi toți. Am beneficiat de un sprijin splendid din partea echipei de securitate a Națiunilor Unite care se află aici cu mine. Așadar, cred că am arătat că comunitatea internațională este prezentă (…) și că vom continua acest lucru”, a adăugat el.

Declarațiile lui Grossi vin în vreme ce Ucraina a acuzat forțele ruse că încearcă să perturbe vizita AIEA la centrala nucleară prin bombardamente în orașul Enerhodar, lângă instalație.

Pe teritoriul sitului au mai rămas cinci reprezentanți

Majoritatea inspectorilor din cadrul misiunii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), inclusiv șeful acesteia, Rafael Grossi, au părăsit centrala nucleară din orașul Enerhodar.

„Deocamdată, pe teritoriul sitului de la Zaporojie au rămas cinci reprezentanți ai AIEA, care descarcă echipamentele aduse și continuă să lucreze”, a precizat Energoatom.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
09:36 - Vica Blochina a fost eliminată de la Survivor România în urma votului publicului, Jorge a părăsit și el competiția din motive medicale. Cum a reacționat Bianca Patrichi
09:34 - Două droguri sintetice fac ravagii în rândul adolescenților din România. Motivul pentru care nu au fost interzise până acum
09:29 - Arad: Un bărbat a spânzurat un câine, în timp ce vecinul său îl ruga să elibereze animalul
09:24 - Psihologul Mirela Zivari, după cazul din Bacău: Copiii care inițiază agresiunea sunt de obicei și ei victimele unor abuzuri, iar școala devine arena unde își pot descărca toate furiile și nemulțumirile (VIDEO)
09:14 - O fată de 17 ani din Teleorman a fost dezbrăcată şi pipăită de ambulanțierul care a venit să o ajute. Mama ei a sesizat poliția
09:07 - Sursele eoliene și solare au generat mai multă electricitate în UE decât gazele naturale. Ember Energy: „Europa a evitat ce era mai rău din criza energetică”
09:04 - Mai bine de jumătate dintre românii din țară sunt inactivi profesional. Doar 16% din populație are studii superioare
08:58 - Coreea de Sud și Statele Unite au răspuns la amenințările Coreei de Nord cu efectuarea unor operațiuni aeriene / A fost folosit un bombardier strategic american și avioane de luptă furtive
08:43 - Arabia Saudită ar fi de acord cu intrarea Rusiei în Confederația Asiatică de Fotbal. Rușii nu exclud o eventuală aderare la AFC
08:41 - Cel care a dus prăjiturile cu marijuana la petrecerea de la Râmnicu Vâlcea a spus că a ales acest cadou pentru că nu a avut bani pentru a cumpăra sărbătoritului un parfum