Instanța a ordonat AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid către UE, până pe 27 septembrie 2021

Instanța a ordonat AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze de vaccin anti-Covid către UE, până pe 27 septembrie 2021
Foto: Hepta - Zuma Press / Thiago PrudêNcio

AstraZeneca este obligată să livreze 50 de milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19 către statele UE, a decis Tribunalul de Primă Instanță din Bruxelles, ca urmare a unui litigiu declanșat de Comisia Europeană. Instanța a ordonat AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane ale vaccinului său anti-Covid până pe 27 septembrie 2021, conform următorului calendar:

-15 milioane de doze până pe 26 iulie

-20 de milioane de doze până pe 23 august

-15 milioane de doze până pe 27 septembrie

AstraZeneca a fost văzut ca un pilon cheie al lansării vaccinurilor în UE. Contractul său cu Comisia prevedea distribuirea inițială a 300 de milioane de doze, cu o opțiune pentru alte 100 de milioane, dar viteza livrărilor a fost mult mai lentă decât a crezut inițial compania.

AstraZeneca a declarat că un judecător de la Bruxelles a dispus livrarea a 80,2 milioane de doze de vaccin până la 27 septembrie 2021. Comisia Europeană a solicitat producătorului de medicamente să livreze în total 120 de milioane de doze de vaccin până la sfârșitul lunii iunie.

„Suntem mulțumiți de ordinul Curții”, a declarat într-o declarație vicepreședintele executiv al companiei, Jeffrey Pott. „AstraZeneca și-a respectat pe deplin acordul cu Comisia Europeană și vom continua să ne concentrăm asupra sarcinii urgente de furnizare a unui vaccin eficient. „

La rândul ei, Comisia a susținut că este o victorie prin faptul că judecătorul a ordonat companiei să respecte un program de livrare de 15 milioane de doze până la 26 iulie, 20 de milioane de doze până la 23 august și 15 milioane de doze până la 27 septembrie.

„Această decizie confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu a respectat angajamentele asumate în contract. Este bine să vedem că un judecător independent confirmă acest lucru „, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen..

La rândul său, AstraZeneca a menționat, de asemenea, că judecătorul a recunoscut dificultățile în respectarea unui program strict de aprovizionare „în această situație fără precedent”.