Iohannis, discurs de Ziua Națională a Franței: Dorim să depășim împreună provocările actuale și să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului

Iohannis, discurs de Ziua Națională a Franței: Dorim să depășim împreună provocările actuale și să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului
Foto: presidency.ro

România este alături de Franța în gestionarea unor probleme complexe precum amenințarea teroristă sau schimbările climatice, a declarat președintele Klaus Iohannis, la recepția de Ziua Națională a Franței.

"Dorim să depășim împreună provocările actuale și să reconstruim un proiect european adaptat la complexitatea prezentului, dar care să valorifice oportunitățile viitorului. Determinarea României în acest sens și atașamentul nostru față de ceea ce înseamnă proiectul european sunt cât se poate de ferme. Acest proiect trebuie să aibă în centrul său principiile solidarității și unității, să răspundă concret așteptărilor cetățenilor europeni, pe baza respectului pentru principiile și libertățile fundamentale europene. România este gata să lucreze substanțial, împreună cu Franța și cu toți ceilalți parteneri europeni, pentru reușita acestui proiect", a declarat Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

Acesta a mai susținut că o Franță puternică este în interesul României, dar și o Românie puternică este în interesul Franței.

Președintele s-a mai referit și la cooperarea în domeniul economic dintre cele două state: "Mă refer aici atât la prezența în România a unor investitori francezi de primă mărime, dar și la interesul tot mai pronunțat al IMM-urilor franceze față de oportunitățile oferite de piața românească. Cercetarea, inovarea și noile tehnologii sunt alte domenii de mare potențial în relația dintre România și Franța. În acest sens, amintesc proiecte de succes româno-franceze, precum Airbus Helicopters sau Laserul de la Măgurele, care va fi cea mai avansată infrastructură de cercetare din lume axată pe studiul fizicii fotonucleare și pe aplicațiile acesteia".

Cât despre ziua de 14 iulie, Iohannis a susținut că aceasta nu este doar Ziua Națională a Franței, ci și "una dintre marile date emblematice ale istoriei, un simbol puternic al luptei pentru libertate, pentru apărarea valorilor și principiilor fundamentale ale democrației și ale drepturilor omului".